Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

Sous le ciel de Paris

Ενας λαός που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα ασχολούνταν με την Κάρλα Μπρούνι και τον Νικολά Σαρκοζί αφήνοντας τα χειρόγραφα των ποιητών του να βγαίνουν σε δημοπρασία. Οπως καταλάβατε, δεν μας φωτογραφίζω αυτή τη φορά, αλλά αναφέρομαι στους Γάλλους των οποίων το αυτάκι δεν ίδρωσε καθόλου. Επομένως, μάλλον δεν σκέφτονται να βγουν από την αποχαύνωση και να διεκδικήσουν ένα θρυλικό χειρόγραφο, το οποίο δημοπρατείται από τους Σόθμπι'ς στο Παρίσι.
Είναι το χειρόγραφο από τα «Μανιφέστα του Σουρεαλισμού» και μαζί το «Poisson Soluble» του Αντρέ Μπρετόν. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, το παρισινό διαμέρισμα του ποιητή και Πάπα του Σουρεαλισμού ήταν ακέραιο, όπως το είχε αφήσει. Ακόμα και οι πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ και του Χουάν Μιρό ήταν στη θέση τους. Οι κληρονόμοι της πρώτης συζύγου του, αποφάσισαν να το διαλύσουν, πουλώντας τα πάντα κομμάτι- κομμάτι. Τότε, είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας, που ζητούσαν να μετατραπεί το διαμέρισμα σε μουσείο. Απέτυχαν. Σήμερα, ουδείς διανοείται να κάνει έστω αυτό.
Το χειρόγραφο εκτίθεται τώρα (και μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου) στο Λονδίνο, θα δημοπρατηθεί όμως στο Παρίσι- για ευνόητους λόγους. Και είναι πραγματικά να απορεί κανείς που άνθρωποι με ανάστημα σαν του Τζακ Λανγκ δεν έχουν ζητήσει να περιέλθει αυτό το εξαιρετικά σημαντικό χειρόγραφο, αντίγραφο του οποίου δεν υπάρχει, στη Γαλλική Δημοκρατία. Προφανώς η Μαριάννα δεν ενδιαφέρεται πια για ποιητές- καθώς το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα» έχει μετατραπεί σε «Ελευθερία, Ισότητα, Χαβιάρι» (και μη με διαψεύσει κανείς. Το έχω δει με τα μάτια μου σε διαφήμιση καταστήματος, στο μετρό του Παρισιού. Τη βρήκα έξυπνη τότε, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς...)
Επειδή λοιπόν όλα έχουν μια τιμή στις μέρες μας, τα Μανιφέστα εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ η ποιητική συλλογή που δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα, και αποτελεί υπόδειγμα αυτόματης γραφής, αναμένεται να πιάσει περί τα 80.000 ευρώ ανά τμήμα (μη ρωτήσετε τι σημαίνει αυτό, δεν έχω δει το χειρόγραφο για να ξέρω. Από τον Γκάρντιαν ενημερώθηκα. Ετσι, αντί να βρίσκονται στα εθνικά λογοτεχνικά αρχεία της Γαλλίας, προσβάσιμα στους μελετητές, ένας θεός ξέρει πού θα πάνε και ποιος θα μπορεί να τα δει- αν θα μπορεί και κανένας.
Κι όμως τα Μανιφέστα είναι, στην πραγματικότητα, το πλέον θεμελιώδες κείμενο για το κίνημα. Στην αρχή γράφτηκαν ως πρόλογος στη συλλογή. Κατόπιν μεγάλωσαν, αυτονομήθηκαν, και, κατ' ουσίαν έβαλαν τάξη στο χάος: όρισαν τον σουρεαλισμό, ο οποίος είχε γεννηθεί λίγα χρόνια πριν από τον Απολιναίρ, αλλά ως όρος, όχι ως κίνημα. Ο σουρεαλισμός (γνωστός στην Ελλάδα και ως υπερρεαλισμός) βρήκε έτσι τον κατεξοχήν θεωρητικό του και η τέχνη οφελήθηκε πολλαπλώς. Αυτά, από το 1919- 1922 οπότε και σημειώνονται οι πρώτες διεργασίες έως το 1968 οπότε και το κίνημα σβήνει- ίσως δεν είναι τυχαίο πως εκείνη τη χρονιά πεθαίνει και ο Μπρετόν, αλλά γεννιέται και ο Μάης του '68.
Η Ομορφιά, ή θα είναι συγκλονιστική ή δεν θα υπάρχει έγραφε ο Μπρετόν στη «Νατζά» (το βιβλίο έχει αποδοθεί και ως Νάντια και η φράση έχει πολλές ερμηνείες, έτσι την πρωτοδιάβασα όμως στην εφηβεία μου, σε μια μετάφραση της εποχής και έτσι έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου). Μήπως φτάνουμε στην Εποχή που θα συμβεί το δεύτερο;

17 σχόλια:

faraona είπε...

Εαρινη μου,κοριτσι μου,εσυ αναρωτιεσαι για τον πολιτισμο μιας χωρας κι ο κοσμος αναρωτιεται αν ταιριαζει ο Σαρκοζι με την μοντελα του.Τι ψαχνεις καλη μου?Τι ψαχνεις ''γ....το ρασουλη μου'' που λεει και καποιος εδω διπλα μου οταν του διαβαζω τετοια κειμενα σαν το δικο σου.Στραφι παει κι ο Μαης του68 και ολοι οι αγωνες που καναμε στα νιατα μας.Ο πολιτισμος της Ευρωπης,της καθε ηπειρου φαινεται απο την ποιοτητα των γυναικων που μεγαλωνουν παιδια.Κοιτα τις γυναικες,παρατηρησε τες κι ελα πες μου .Πως να παει μπρος ο πολιτισμος που προυποθετει ευαισθησια,αξιοπρεπεια,βαθεια αγαπη για την τεχνη και τα γραμματα οταν τα παιδια αυτου του κοσμου καταστρεφονται απο τα 0 τους χρονια ?Ασε εαρινη μου!Το περιστατικο που αναφερεις ειναι ενα απο τα χιλιαδες κακουργηματα σε βαρος του πολιτισμου.Κοιτα διπλα μας τι γινεται ματια μου.Ουτε να δακρυσει κανεις δεν μπορει πια απο την αγανακτηση.Σε φιλω και συγχωρεσε με αν σε κουρασα.

Ιωαννα είπε...

Αναρωτιέσαι αν μπαινουμε σ αυτη την εποχη ..
Εχω την αίσθηση πως χρειάζεται να αναρωτηθούμε Πως και Ποτε θα βγούμε απ αυτην .


ΥΓ. το γελοίο της ιστορίας ειναι πως ενω εδω, στην ιταλια , χλευάζουν την ιστοριούλα του Σαρκοζί δεν βλέπουν την δική τους τύφλα με αλλα ακομα πιο σκανδαλώδη γεγονότα που παίζονται και που αλλοιώνουν τον το ΒΛΕΜΑ ΤΗς ΖΩΗς .

Με τον ενα ή τον αλο τρόπο οφείλουμε να αντισταθούμε .
Χρειαζόμαστε ΟΝΕΙΡΟ-ΟΡΑΜΑ αλλα και ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕς


Ιωαννα

alzap είπε...

Αν ήταν Μάρτης θα μίλαγα για την Εαρινή Ασυμφωνία μου, με όσα φοβάσαι τόσο εσύ όσο και η faraona. Στενοχωριέμαι κι εγώ για τον κόσμο που χάνεται, για την ομορφιά που συνηθίσαμε και δεν τη βλέπουμε πια. Αλλά απο την άλλη χαίρομαι γι αυτό που γεννιέται, αυτό που μπουσουλάει και δεν μπορούμε να το δούμε, μόνο οι νέες γενιές το διακρίνουν και το ποτίζουν. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αρέσει, αν το προλάβουμε, δεν είναι σίγουρο πως θα το καταλάβουμε.

Να μιλήσουμε για τις ομορφιές που ζήσαμε και γνωρίσαμε αλλά ποτέ μα ποτέ να μην ξεχνάμε ότι βρεθήκαμε παρόντες, συμμέτοχοι-(και συνένοχοι ίσως;)- στον πιό βάρβαρο αιώνα που γνώρισε η ανθρωπότητα, τον 20ο.

Θέλω να πω με δυό λόγια ότι ο κύκλος δεν έκλεισε, νέες γενιές δημιουργούν και ετοιμάζονται να γευτούν τις νέες ομορφιές του μέλλοντος τους. Και έχω αυτή την διαίσθηση ότι θα είναι πολύ καλύτερες των δικών μας.

Eva Stamou είπε...

Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Μπρετόν ή ο Ζουβ για όλα αυτά. Το πρόβλημα, εκτός των άλλων, είναι ότι η κάθε διαμαρτυρία 'απορροφάται' ως απλά άλλη μια πληροφορία μες τη συνεχή ροή των ειδήσεων - ελάχιστοι σταματούν για να αναλογιστούν τι σημαίνει το κάθε γεγονός. Πολύ ωραίο το κείμενό σου.

aerostatik είπε...

ίσως ο Μπρετόν να μην ήταν δυσαρεστημένος με την εξέλιξη αυτή. Δε θεωρούσε τους συμπατριώτες του κάτι εξαιρετικό...

Roadartist είπε...

Πολύ σωστά τα έγραψες. Καλησπέρα..και καλό μήνα.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ! ΤΟ martiano reguini (http://reguini.blogspot.com/) σας ρίχνει εκατό μηδέν! Ανοίξτε λίγο τα ματάκια σας!

ritsmas είπε...

Σημάδι των καιρών το ξεγύμνωμα των ιερών και των οσίων, στην προκειμένη περίπτωση. Δε νομίζω ότι μένει πλεον κάτι προστατευμενο από το κομμάτι εκείνο του πολιτισμού που οφείλουμε να κρατάμε ως κόρη οφθαλμού.
σε χαιρετώ

τα καλυτερα τα ακουσα για σενα από το μικρό μου Αλεφ.
ριτς

κυκλάμινο είπε...

Εαρινάκι μου, εσύ μου ανοίγεις τα μάτια! Συμβαίνουν τέτοια πράγματα;
Μα που ζω;
Το έκτο Λύκειο το είδες που μιλάει για το βιβλίο σου;
Πάντα τέτοια κορίτσι μου, γιατί το αξίζεις!
Φιλιά πολλά!

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Faraona, το κακό είναι πως έτσι ακριβώς έχουν γίνει τα πράγματα. Αλλά γι' αυτούς τους λόγους πρέπει να αντιδράσουμε. Καθόλου δεν με κουράζεις- το αντίθετο!
Ιωάννα μου, ναι. Χρειαζόμαστε όνειρο- όραμα αλλά και οραματιστές. Μακάρι να βρούμε.
Αλέκο, το εύχομαι αλλά, δυστυχώς, δεν το ελπίζω.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Eva Stamou κι εγώ το φοβάμαι αυτό, ότι έτσι δηλαδή απορροφάται η κάθε διαμαρτυρία, ως πληροφορία.
Αerostatik, ίσως και να έχεις δίκιο, δεν ξέρω.
Roadartist, καλησπέρα κι από εμένα.
Texter, de gustubus et de coloribus, ως γνωστόν, κολοκυθόπιτα.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ritsmas, πολύ μαρτυριάρικο είναι αυτό το Αλεφ. Καλώς ήλθατε στο φτωχικό μας.
Κατερίνα, το είδα και συγκινήθηκα. Φιλιά. Τώρα σε διαβάζω.

κυκλάμινο είπε...

Ωχ!
(Βγήκε αυθόρμητα...)
Φιλιά και καλό ξημέρωμα!

Γεφυριστές είπε...

Καλή μου Εαρινή, για άλλο λόγο σε επισκέφθηκα, μα "έκατσα" τελικά στο άρθρο σου. Διάβασα και τα σχόλιά του που άρμοζαν σε όσα γράφεις. Ειλικρινά δεν μπορώ καν να σκεφτώ το τι θα συμβεί. Εγώ βλέπω να χάνονται τα "ωραία" αλλά οι γιοί μου ετοιμάζονται πράγματι για τα δικά τους ωραία. Θέλουν να είναι μακριά από τα ελαττώματά της γενιάς μου και να "ρουφάνε" τα καλά. Όσο για τον Μπρετόν.. έ! μάλλον θα αισθανόταν λίγο άβολα. Πάντως λιγότερο άβολα από τον Παπαδιαμάντη σαν αντίκριζε τα χειρόγραφά του στους κάδους της Μητροπόλεως (το θυμόσαστε το περιστατικό;). Σας χαιρετώ όλους..

Ανώνυμος είπε...

Και είναι πραγματικά να απορεί κανείς που άνθρωποι με ανάστημα σαν του Τζακ Λανγκ δεν έχουν ζητήσει να περιέλθει αυτό το εξαιρετικά σημαντικό χειρόγραφο, αντίγραφο του οποίου δεν υπάρχει, στη Γαλλική Δημοκρατία.
Ο Τζακ Λανγκ είναι ευαίσθητος και δειλός. Εδώ χρειάζεται ο Τζακ Πάλανς: θα τους είχε γαζώσει.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Αλέκα- Κώστα, «εδώ» το έχω να γράψω για τα χειρόγραφα των ποιητών που δεν τα θέλει κανείς...
Σπαγγέτι, Τζακ Πάλανς και ξερό ψωμί!

Ανώνυμος είπε...

ZOYME THN DIKTATORIA TOY PNEYMATIKOY PROLETARIATOY. PREPEI NA XANAXTISTEI O "ELEFANTINOS PYRGOS" POY ELEGE O VALERY. ANTIDRASTIKO, XEANTIDRASTIKO, AYTH EINAI H ALHTHEIA.