Παρασκευή, Φεβρουαρίου 29, 2008

Γέννηση του Γιώργου Σεφέρη- σε ένα έτος δίσεκτο

«28 προς 29 ώρα 1 ½ μ. μεσονύκτιον η Δέσπω εγέννησεν υιόν». Με τα γράμματα του παπού Πρόδρομου στην οικογενειακή εγκυκλοπαίδεια, η γέννηση αυτή, όπως όλες οι γεννήσεις, έδειχνε χαρά. Η ιστορία και η κοινωνική θέση της φαμίλιας προοιωνίζονταν ένα καλό μέλλον για το νεογέννητο, που ήρθε με την ανατολή ενός αιώνα. Ακριβώς στα 1900. Κανείς δεν μπορούσε, φυσικά, να προβλέψει πως ο «υιός» θα ήταν το πρώτο Νόμπελ της Ελλάδας: ο Γιώργος Σεφέρης.
Γεννήθηκε ξημερώνοντας 29η Φεβρουαρίου, λοιπόν, στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας και βαφτίστηκε έξι εβδομάδες μετά, «εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν», την Αγία Φωτεινή. Μεγάλωσε σε μια πόλη που απεχθανόταν- αν δεν μισούσε- με μοναδικές διαφυγές τα καλοκαίρια στα Βουρλά, όπου ήταν το εξοχικό τους και το σπίτι των παπούδων του. Το σπίτι της Σμύρνης δεν μπόρεσε ούτε ο ίδιος να το αναγνωρίσει, κάμποσες δεκαετίες μετά την καταστροφή. Αλλά, τα σπίτια στη Σκάλα Βουρλών είναι εκεί, και θυμίζουν σήμερα- έστω και αν έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχείο- το πέρασμα των Σεφεριάδηδων όπως και του ελληνισμού από την Ιωνία.

Και να, λοιπόν, το νέο παιχνίδι που σας καλώ να παίξουμε: η γέννηση του Γιώργου Σεφέρη έχει διπλή ημερομηνία, όπως συμβαίνει με όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί πριν από το 1924, οπότε και η Ελλάδα υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο. Αυτό, μας δίνει τη δυνατότητα να αναφερθούμε στον ποιητή από σήμερα μέχρι και τις 13 Μαρτίου. Πρώτη δεσμεύομαι να επανέλθω με ένα κείμενο για το μυθιστόρημα «Βαρνάβας Καλοστέφανος» το οποίο ο ποιητής άφησε ημιτελές και εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες. Καλώ να γράψουν ό,τι θέλουν για τον ποιητή μέσα σε αυτό το χρονικό όριο, οι:

Alef
Librofilo
Nuwanda
Καφεΐνη
Kyriaz
Νέλλυ Νέζη
Σταυρούλα Σκαλίδη
Mh xeirotera (τώρα να σε δω!)
Joanna
Faraona
Ωσηέ
Surrealist



Εμπρός, λοιπόν, στα θρανία μας όλοι. Και μετά, προσκαλούμε και άλλους, ώστε η μπλογκόσφαιρα να μάθει ότι έχουμε επέτειο γέννησης ενός πολύ σπουδαίου και (το κυριότερο) πολύ αγαπημένου ποιητή.

Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2008

Και μία και δύο και τρεις προτάσεις από τον Σεφέρη

Ε, καλά, έκλεψα λίγο. Το πρώτο βιβλίο που έψαξα (το είχα δίπλα μου πάντως) ήταν για το σχεδίασμα Β΄των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Σολωμού. Και έπεσα στις βιβλιογραφικές αναφορές, οπότε δεν είχε νόημα. Το δεύτερο, επομένως, ήταν αυτό: Ο Θανάσης Χατζόπουλος ανθολογεί τις Μέρες του Γιώργου Σεφέρη. Και ιδού:

«Μάθε το, μόνο στην επιφάνεια μπορείς ν' αλλάξεις. Τα άλλα, τα βαθύτερα, μόνο να τα ξεχάσεις μπορείς- για λίγο καιρό. Θα είσαι αυτό που είσαι.»

Ευχαριστώ, Alef και Kyrıaz για την πρόσκληση να παίξω στο μπλογκο-παίχνιδο με τη σελίδα 123.
Νέλλη Νέζη.
Κατερίνα,
Ιουστίνη,
Faraona
Aeglıe

θα πάρετε τη σκυτάλη;