Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2006

Ο Βασικός Μέτοχος του Πέτρου Μάρκαρη




Χρόνια είχα να διαβάσω αστυνομικό μυθιστόρημα. Από τότε που είχα ανακαλύψει τον Ντάσιελ Χάμετ. Αν και ο Βασικός Μέτοχος του Πέτρου Μάρκαρη ανήκει στην κατηγορία του Χάμετ, δηλαδή στο κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, δεν παρακινήθηκα από αυτό. Παρακινήθηκα από το ότι ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ένας σπουδαίος στυλίστας του λόγου. Και δεν απογητεύθηκα.
Δεν έχει νόημα να σας πω ποιος είναι ο ύποπτος και ποιος είναι ο ένοχος, σαν την ζηλόφθονη ταξιθέτρια που πηγαίνοντάς σε προς τη θέση σου δεν παραλείπει να σε ενημερώσει ποιος είναι ο δολοφόνος. Θα σας πω μονάχα πως και να τον ξέραμε τον (απίθανο, όπως είναι η συνθήκη για τα αστυνομικά μυθιστορήματα) βασικό ένοχο θα απολαμβάναμε το ίδιο το βιβλίο μέχρι το τέλος.
Αυτό σημαίνει πως εκτός από το σασπένς (την ένταση, για να πω και την ελληνική λέξη, αν και δεν αποδίδει ακριβώς την αγγλική) υπάρχει και εξαιρετικό λογοτεχνικό υλικό: χαρακτήρες στέρεοι, περιγραφές ζουμερές, γραφή δυνατή. Ο Κώστας Χαρίτος, ο αγαπημένος αστυνόμος του- αριστερού- Μάρκαρη (η εκδίκηση της λογοτεχνίας) είναι εξαιρετικά πλασμένος σε αυτό, το τρίτο βιβλίο της σειράς. Η πλοκή χτίζεται ψηφίδα- ψηφίδα και η μία πράξη δικαιολογείται απολύτως από την προηγούμενή της.
Απολαυστικό βιβλίο. Το ανοίγεις λίγο μια νύχτα και λες, «ας δω γιατί είναι στα ευπώλητα» και σε βρίσκει, ως να το τελειώσεις, το πρωί.
Εκδόσεις «Γαβριηλίδης»

7 σχόλια:

Ιωαννα είπε...

Ειναι το επομενο βιβλιο μολις τελειωσω το βιβλιο της ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ την ΑΡΠΑΓΗ ΤΗς ΤΑΣΟΥΛΑς .
Εφερα μαζι μου στο γυρισμο στην ιταλια περι τα 20 βιβλια . Ενα απο αυτα ηταν κι αυτο .

Να γραφεις για βιβλια για να μαθαινω κι εγω .


Ιωαννα

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Οσο μπορώ, θα γράφω. Να λες κι εσύ. Καλημέρα.

Nyktipolos είπε...

Μας ανοίγεις τη διάθεση να διαβάσουμε εαρινή μας (κι ειναι καλό αυτό γιατί όλο στους κλασικούς γυρνάω και κολλάω)...


Καλημέρα...

Librofilo είπε...

Ωραίο ποστ,παρ'ότι δεν το έχω διαβάσει ακόμα,θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ο Μάρκαρης είναι μεγάλος στυλίστας και τον θεωρώ ότι καλύτερο έχουμε στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος.Και να φανταστείς ότι έγινε πρώτα γνωστός στην Γερμανία και μετά στην Ελλάδα.Ήταν τυχερός με τον εκδότη του εκεί βλέπεις.Επίσης μιά επισήμανση,είναι το 4ο βιβλίο με ήρωα τον Χαρίτο (Νυχ.δελτίο,Άμυνα ζώνης,Ο Τσε αυτοκτόνησε και τώρα αυτό).

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Nyktipole, αξεπέραστοι, όμως, αυτοί οι κλασικοί βρε παιδάκι μου! Κι εγώ το ίδιο, γυρνάω και κολλάω.
Librofilo, είναι πράγματι το τέταρτο. Δεν το είπα, ε; mea culpa

Eleni63 είπε...

Το πήρα αλλά ακόμη στο ράφι. Μου άνοιξες την όρεξη.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ελένη, να φανταστείς ότι κι εγώ το είχα στο ράφι ολόκληρο καλοκαίρι. Αλλά μια νύχτα που το άνοιξα, με βρήκε το πρωί.