Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2006

Αυτό το Νόμπελ ποιος θα το πάρει;


Μια Πέμπτη του Οκτωβρίου, συνήθως την πρώτη ή τη δεύτερη, ανακοινώνεται το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας. Συμπίπτει με ένα μεγάλο γεγονός, την Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης. Εκεί, συνήθως, γίνονται οι πρώτες δηλώσεις των βραβευμένων, ή των εκδοτών τους. Εκεί κλείνονται και τα δικαιώματα για μετάφραση των έργων τους.

Αν είναι ο Αμος Οζ (που φέτος με τον πόλεμο στο Λίβανο, τον οποίο δεν καταδίκασε έχει πολλές ελπίδες), ο Φίλιπ Ροθ, ο Μίλαν Κούντερα(φωτό) ή ο ΜάριοΒάργκας Γιόσα, (που τόσα χρόνια Νόμπελ ακούνε και Νόμπελ δε βλέπουνε) η δουλειά θα «χαλάσει». Μάλλον δεν θα βρουν οι εκδοτικοί οίκοι που τους αντιπροσωπεύουν κανένα κανούργιο βιβλίο να πουλήσουν στο διεθνές κοινό. Αν όμως είναι ο Αδωνις, ο Αραβας ποιητής με το σπουδαίο έργο, ο Σουηδός Τόμας Τραστρέμερ, ο Γάλλος Ζαν Μαρί Λε Κλεζιό, η Αλγερινή Ασία Τζεμπάρ, ο Νοτιοκορεάτης Κο Ουν, ο Ολλανδός Σες Νότεμπομ, ή ο Πολωνός Ρίτσαρντ Καπουσίνσκι, τότε χαράς Ευαγγέλια για τους εκδότες. Θα πουλήσουν οι μεν στους δε τα δικαιώματα και οι δε στους αναγνώστες βιβλία των οποίων την ύπαρξη αγνοούν.

Αλλά, επειδή ένα βραβείο πρέπει να ικανοποιεί και το κοινό γούστο, που στην περίπτωσή μας είναι ο μέσος κοινός αναγνώστης, θα έπρεπε να απονεμηθεί ή σε όσους πρώτοι αναφέρθηκαν ή στον Κάρλος Φουέντες, την Τζόις Κάρολ Οουτς, (φωτό) τον Σάλμαν Ρούσντι ή τον Ορχάν Παμούκ. Μάλιστα, θα πει κανείς. Ομως σε αυτή την περίπτωση που φαντάζει δίκαια, δηλαδή στην επιβράβευση εκείνων που έχει ήδη επιβραβεύσει το κοινό, η Ελλάδα θα είχε στερηθεί τα δύο Νόμπελ της, που δίκαια πήρε, του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη.

Η απόλυτη δικαιοσύνη, βλέπετε, είναι κι αυτή αδικία.

13 σχόλια:

Χαρυβδιςς είπε...

Είναι τα ματια πιά που κυριαρχούν η γη τους ειναι απλή και κορυφαία μες στον ήλιο μες στα χείλια ,μες στα δόντια ένα -ένα τ αμαρτήματα
Της ζωής αγαθά ξεφλουδιασμενα

Ελύτης ΟΙ ΚΛΕΨΥΔΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ

καλημερα

Εαρινή Συμφωνία είπε...

ωραία η καλημέρα σου. Πανέμορφη.

not the boy next door είπε...

Εγώ ε.ιμαι ανάμεσα σε Kundera, Eco και Rushdie

Sailor είπε...

Δύσκολη η επιλογή

Εγώ πάντως δεν ανησυχώ
οι εκδότες όμως ?

Θα ήθελαν κάποιο που πουλάει !

καλό σου απόγευμα !

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Not the boy next door, Θα προσθέσω την Τζόις Κάρολ Οουτς. Sailor, Σίγουρα οι εκδότες θέλουν κάποιον να πουλάει.

Eleni63 είπε...

Εγώ πάλι καλή μου Εαρινή Συμφωνία, γιατί πιστεύω ότι ο καλός συγγραφέας είναι πολύ μόνος του. Το νόμπελ είναι κάτι που δεν τον πολυαφορά.
Και ποτέ μου δεν διάβασα κάποιον επειδή πήρε Νόμπελ. Με άφηνε πολύ επιφυλακτική η βράβευση.
Μακάρι όμως όσοι αναφέρεις να το πάρουν όλοι μαζύ. Γιατί και η δικαίωση είναι σημαντική υπόθεση και φέρει πολύ πολύ χρήμα.

Ο Λύκος της Στέππας είπε...

Με το συμπάθειο, θα γίνω λίγο κακός τώρα, ε(α)ρινούλα, αλλά αν ο Άλφρεντ Μπέρνχαρντ ανακάλυπτε ότι τον προφέρουμε μεταθανατίως παρατονισμένο, ενδέχεται να ζοχαδιαζόταν και αυτό θα μπορούσε να είναι, χμ, κάπως εκρηκτικό.

Καλημέρα σου.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ελενη63 έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά, όπως το λες και εσύ, το Νόμπελ πουλάει.
Λύκες της στέππας, ωχ! Το διέπραξα από συνήθεια να τον λέμε έτσι και δεν σκέφτηκα τις συνέπειες! Ημαρτον, Κύριε. Δεν θα ξαναγίνει, λυπήσου τα νιάτα μου (λέμε τώρα) και τη γάτα μου.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Και μια και θυμηθήκαμε τον Νομπέλ (μαθαίνω, έτσι;) θα σας πω ένα περιστατικό: στα δεν θυμάμαι πόσα χρόνια από τη γέννηση ή τον θάνατό του, φίλος μου αστέρι στα μαθηματικά ζήτησε από τον Γιάννη Ρίτσο ένα κείμενό του για τον ιδρυτή των βραβείων. Και εκείνος του απήντησε: αρνούμαι να γράψω έστω και μια κουβέντα για τον άνθρωπο που εφηύρε ένα νέο όπλο κατά της ανθρωπότητας.
Απόλυτος, αλλά πιστός στις ιδεολογικές του θέσεις.
Καλημέρα.

Theodosis Volkof είπε...

Γεια σου, ρε Γιάννη, με τα ωραία σου! Αυτό θα πει συνέπεια... Εγώ πάλι νομίζω ότι και με τα νόμπελ γίνεται πολύ κακό για το τίποτα. Ας το πάρει αυτός που είναι να το πάρει και ας συνεχίσουμε κι οι υπόλοιποι τις δουλειές μας.


Βολκώφ

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Και τις συγγραφές μας, ποιητή μου.

Ο Λύκος της Στέππας είπε...

Λοιπόν, νεώτερα την ερχόμενη Πέμπτη.

[σαρκασμός]Παρακαλείσθε όπως μασουλάτε τα νύχια σας σχετικώς αθόρυβα.[/σαρκασμός]

Καλησπέρα.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Λύκε της στέππας, θα είμεθα επί των επάλξεων.
Καλημέρα.