Κυριακή, Μαΐου 24, 2009

Τα «Ματωμένα Χώματα» και επίσημα στο... ράφι


Οχι Γιάννης, Γιαννάκης. Οχι ράφια, «συμβατικές» βιβλιοθήκες. Θα μας τρελάνει το υπουργείο Παιδείας με τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου. Από τον Φεβρουάριο ο ανιψιός της και γενικός κληρονόμος της προσπαθεί να μάθει τι έχει γίνει το βιβλίο που πέρσι μοιράστηκε στους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού για να μαζευτεί ξανά μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες- όπου μοιράστηκε, δηλαδή. Διότι, κάποια σχολεία δεν... πρόκαναν.
Επιτέλους λοιπόν, το υπουργείο με απάντησή του σε εξώδικο που αναγκάστηκε να στείλει ο κ. Μπελογιάννης, το παραδέχεται φαριδά- πλατειά: «Οσον αφορά στην οργάνωση Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σας γνωστοποιούμε ότι βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή. Ωστόσο σε όλες τις σχολικές μονάδες λειτουργούν συμβατικές βιβλιοθήκες οι οποίες έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των μαθητών και στις οποίες τοποθετούνται τα πάσης φύσεως βοηθήματα». Τώρα τι θα πει συμβατικές βιβλιοθήκες; Στην καλύτερη περίπτωση ράφια.

Το ιστορικό της υπόθεσης, δια χειρός Νίκου Μπελογιάννη: «Το βιβλίο επιλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2007 (Απόφαση 110983/8.10), για να μοιραστεί στους μαθητές της Στ’ δημοτικού, ως πυροσβεστικό μέτρο απέναντι στον σάλο για τον ‘συνωστισμό’ και τις υπόλοιπες ανακρίβειες του βιβλίου της Μ. Ρεπούση. Εξαγγέλθηκε μετά βαΐων και κλάδων από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή και την τότε υπουργό Μ. Γιαννάκου. Αμέσως ακολούθησαν οι εκλογές, η παραγγελία στο μεταξύ εξοφλήθηκε κανονικά και, τις μέρες που τα κιβώτια με τα βιβλία έφταναν στα σχολεία, ο νέος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης εξέδωσε εγκύκλιο με εντολή να μη διανεμηθεί το βιβλίο ή, όπου αυτό είχε προλάβει να γίνει, να επιστραφεί και να τοποθετηθεί στις βιβλιοθήκες των σχολείων.
Τότε άρχισαν βουλευτές (Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΝ, Μαν Στρατάκης από το ΠΑΣΟΚ) να υποβάλλουν στη Βουλή ερωτήσεις, με θέμα κατά ποια λογική το ΥΠΕΠΘ, πριν καν μοιράσει το βιβλίο στα παιδιά, ουσιαστικά το αχρήστευε, αφού στα δημοτικά δεν υπάρχει ούτε μία σχολική βιβλιοθήκη.


Ακολούθησε τον Φεβρουάριο 2009 δικό μου εξώδικο, όπου ζητούσα εξηγήσεις για τις προθέσεις του ΥΠΕΠΘ σχετικά με το βιβλίο και απαιτούσα, από τη στιγμή που θεωρούσα εμπαιγμό να συζητούμε για βιβλιοθήκες στη στοιχειώδη εκπαίδευση, το βιβλίο να μοιραστεί στους μαθητές της Στ΄ Δημοτικού, να επιστραφεί τον Ιούνιο και τα ίδια αντίτυπα να ξαναμοιραστούν τον Σεπτέμβριο στους νέους μαθητές της Στ Δημοτικού.
Η απάντηση που έλαβα ήταν πως το βιβλίο βρίσκεται στις βιβλιοθήκες της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ένα βιβλίο ανά μαθητή, και καθένας μπορεί να το δανειστεί. Αποτέλεσμα ήταν στα μέσα Απριλίου 09 να στείλω νέα εξώδικο, με την απαίτηση να μου κοινοποιηθούν οι υπ. αποφάσεις με τις οποίες ιδρύθηκαν σχολικές βιβλιοθήκες στα δημοτικά (τονίζοντας ότι δεν γίνεται αποδεκτός ο ‘επιπλουργικός’ ορισμός της βιβλιοθήκης). Η απάντηση ήταν, ότι οι σχολικές βιβλιοθήκες στα δημοτικά βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο και προς το παρόν λειτουργούν όσες ‘συμβατικές’ έχουν δημιουργηθεί με πρωτοβουλία, γονέων ή εκπαιδευτικών ή μαθητών (τα γνωστά μας ράφια μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας).»






Από δειγματοληπτικές ερωτήσεις σε εκπαιδευτικούς σχετικά με την τύχη του βιβλίου, το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο ένα μέρος των διευθυντών εφάρμοσαν την εγκύλιο. «Οι αντιπολιτευόμενοι ή ακόμα και αδιάφοροι πολιτικά, την αγνόησαν και έδωσαν ή άφησαν το βιβλίο στα παιδιά, επειδή σεβάστηκαν το βιβλίο, τα παιδιά, τη συγγραφέα και τη δική τους αξιοπρέπεια.

Συμπέρασμα: Για πολλοστή φορά με αυτή την κυβέρνηση, δεν γνωρίζει η δεξιά της τι ποιεί η ακροδεξιά της.»

Συμπέρασμα δικό μου: ένας τρόπος μονάχα υπάρχει να τους σπάσουμε τα νεύρα. Να φροντίσουμε ώστε οι νεώτεροι να το διαβάσουν, από τις δικές μας βιβλιοθήκες. Ενα βιβλίο που έχει ξεπεράσει τις τριακόσιες χιλιάδες αντίτυπα, δεν μπορεί, βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Επίιιιιιιιθεση!

9 σχόλια:

Unknown είπε...

πυρ ομαδόν...
τι θα λέγατε για ένα blogοπαίχνιδο αφιέρωμα στο αγαπημένο βιβλίο?

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

Τι να πώ; Είναι η γνωστή ανικανότητα του υπουργείου να κάνει κάτι ολοκληρωμένο και τελεσφόρο ή μια σκοπιμότητα, ανόητη και ανούσια μαζί, που δεν το αφήνει να δρομολογήσει τα πράγματα μια φορά όπως τα σχεδίασε;
Ξέρεις τους λόγους;
Πατριάρχης Φώτιος

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Kokalina βρίσκω τηνιδέα εξαιρετική. Για λέγε, για λέγε!
Πατριάρχη μου, φοβάμαι ότι έτσι ακριβώς το σχεδίασε το υπουργείο. Ετσι ακριβώς.

Unknown είπε...

ας δημοσιεύσουμε όλοι από ένα απόσπασμα του βιβλίου, ή κείμενο σχετικό, ή βίντεο και ας καλέσουμε και αυτούς που μας διαβάζουν να κάνουν το ίδιο...

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ωραιότατο. Ξεκίνα και στείλε τις προσκλήσεις. Θα ακολουθήσω.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα.
Το όλον πράγμα οδηγείται στο γενικότερο ζήτημα του εξοπλισμού των σχολείων με επαρκείς βιβλιοθήκες και της συνολικότερης οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Και πότε η φιλαναγνωσία απασχόλησε την κεντρική εξουσία; Δε βλέπετε το χάλι της Εθνικής βιβλιοθήκης; Το μαρασμό των περιφερειακών και των σχολικών που, όσες λειτουργούν, λειτουργούν χάρη στη συνήθη φιλοπατρία κάποιων ανθρώπων;
( Ευκαιρία, μιλώντας για φιλαναγνωσία και ευσυνείδητους, εμπνευσμένους, ευαίσθητους ανθρώπους, να παραπέμψω σε μια ανάρτηση του 10ου Λυκείου Πειραιά )

Όσο χτυπάμε πόρτες μη ακουόντων, ας ριχνόμαστε με πείσμα και φαντασία στη δουλειά. Και βλέπουμε...

Unknown είπε...

έκανα την αρχή με ένα κείμενο και περιμένω τη συνέχεια...

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Πείτε μου τι να κάνω με τον από πάνω; Κάθε φορά που προσπαθώ να διαγράψω το- εμφανώς σπαμ και φοβάμαι και με ιούς- μήνυμά του, ο μπλόγκερ μού βγάζει bX-gc7ujn και δεν γίνεται η διαγραφή. Ξέρει κανείς;

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Διονύση μου, πολύ σωστά τα λες, καλημέρα. Χάρη στη δική σας εφευρετικότητα και φαντασία και χάρη στο πείσμα σας γίνονται τα περισσότερα από αυτά που γίνονται στα σχολεία και στην κοινωνία. Εκείνος ο καφές μετά βιβλίου κόκκαλα απέκτησε;