Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

Ματωμένα χώματα: σιωπή του υπουργείου Παιδείας

Είδε κι απόειδε πως δεν γίνεται τίποτα και πως ο υπουργός Παιδείας δεν του απαντά στις επιστολές του και αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες για τα «Ματωμένα Χώματα» με άλλους τρόπους. Ο ανιψιός της συγγραφέως Νίκος Μπελογιάννης έστειλε, λοιπόν, εξώδικο προς τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο. Ο κ. Μπελογιάννης ζητά να μοιραστεί και πάλι το βιβλίο στους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, αντί να βρίσκεται στις (ανύπαρκτες όπως λέει) σχολικές βιβλιοθήκες. Αυτό, σύμφωνα με τον γενικό κληρονόμο της Διδώς Σωτηρίου, πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά, να μοιράζεται δηλαδή στην αρχή του σχολικού έτους και να μαζεύεται στο τέλος του, ώστε επιτέλους τα παιδιά να έχουν τον χρόνο να το διαβάσουν.
Ο κ. Μπελογιάννης αναφέρει στο εξώδικό του πως πέρσι τον Φεβρουάριο με εγκύκλιο του Υφυπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, «ζητήθηκε η επιστροφή του βιβλίου για να ‘εμπλουτίσει’ δήθεν τις σχολικές βιβλιοθήκες, ενώ σε πολλά σχολεία η σχετική εγκύκλιος για την επιστροφή των βιβλίων έφθασε πριν καν αυτά διανεμηθούν, οπότε έμειναν στα κιβώτια. Με την παραπάνω σαθρή δικαιολογία, η αρχική απόφαση του Υπουργείου σας ουσιαστικά ακυρώθηκε με την δεύτερη απόφαση, το βιβλίο αποσύρθηκε ή δεν διανεμήθηκε - στην ουσία αχρηστεύθηκε - και βρίσκεται σήμερα αποθηκευμένο σε άγνωστους χώρους, κατά σχολείο ή κεντρικά, περιμένοντας το πότε κάποιος μαθητής θα ζητήσει να δανεισθεί κάποιο αντίτυπο…».
Θεωρώντας πως τα ανωτέρω «αποτελούν βαρύτατη προσβολή της μνήμης και του έργου της Διδώς Σωτηρίου» και σημειώνει πως στην ανάλογη επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας τον περασμένο Δεκέμβριο, ουδέποτε έλαβε απάντηση. Αντιθέτως, δελτίο Τύπου που έβγαλε το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως τα βιβλία «υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των δημοτικών σχολείων της χώρας και είναι στη διάθεση των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης».
«Δυστυχώς» τονίζει ο Ν. Μπελογιάννης, «με την ανακοίνωση αυτή του Υπουργείο Παιδείας, πέραν της προσβολής της μνήμης και του έργου της Διδώς Σωτηρίου, προχώρησε πλέον σε καθαρό εμπαιγμό σε βάρος και εμού, αφού είναι πασίγνωστο ότι οι σχολικές βιβλιοθήκες των δημοτικών σχολείων της χώρας στις οποίες υποτίθεται ότι απεστάλησαν τα 113.000 αντίτυπα του επίμαχου βιβλίου αριθμούν κυριολεκτικά….μηδέν!!! Εκτός αν το Υπουργείο σας θεωρεί σχολικές βιβλιοθήκες κάποια «ράφια» πολλαπλών χρήσεων, που έχουν τοποθετηθεί σε μερικά σχολεία με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών».

8 σχόλια:

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Και οι μεταρρυθμίσεις του Καραμανλή συνεχίζονται...

Antoine είπε...

Στις μεγάλες βιβλιοθήκες των σχολείων οι μαθητές μπορούν πολλά έργα... θυμάμαι στο νηπιαγωγείοότι είχα δανειστεί την κοκκινοσκουφίτσα. Κλασικό και διαχρονικό! Ας διαβάζουν αυτό τα παιδιά!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Στου υπουργείου τα δώματα
τα Ματωμένα Χώματα...

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Vita mi barouak συνεχίζονται, αγαπητέ μου, συνεχίζονται...
Antoine μια κοκονοσκουφίτσα είναι ό,τι πρέπει για έναν κοτζάμ γιατρό. Φιλιά
Διονύση Μάνεση, σωστός! Φοβε΄ρο ευφυολόγημα. Θα κάνουμε πρόβα αύριο;

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Θα κάνουμε, θα κάνουμε.
Για πρόβα είμαι σίγουρος.
Η παράσταση με προβληματίζει!!! :-)

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Μη μου λες τέτοια και με τρομάζεις! Και αν κάνουμε παράσταση σαν πρόβα;

faraona είπε...

Δυστυχως η παιδεία μας βρίσκεται σε πολυ χαμηλά επίπεδα.
Και το κακό ειναι οτι δεν αλλάζει τίποτα συν τω χρόνω...μα τίποτα!

πολλα φιλια Εαρινή μου.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Σύμφωνοι: Ας το κάνουμε έτσι:
Αν πετύχει, θα λέμε πως κάναμε την παράσταση της "Πρόβας".
Αν αποτύχει, θα λέμε πως κάναμε την πρόβα της παράστασης!!!