Τρίτη, Ιουλίου 17, 2007

Γενέθλιον του Βλαδίμηρου

«Ε, συ ουρανέ!/ βγαλ’ το καπέλο σου!/ Εγώ περνάω!».
Δεκαεννιά Ιουλίου 1893. Γεννιέται στο Μπαγκνταντί της Γεωργίας εκείνος που έμελλε να γίνει ο πιο παθιασμένος ποιητής της Επανάστασης, ο πιο απελπισμένος ερωτευμένος: ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.
Σύντομα μετακόμισαν οικογενειακώς στη Μόσχα. Αρχισε να γράφει ποιήματα από πολύ μικρός. Στα δεκαπέντε, και ενώ είχε ήδη προσχωρήσει στο Κομμουνιστικό κόμμα, τον συνέλαβαν και του κατέσχεσαν το τετράδιο με τους στίχους του. «Ευτυχώς», θα γράψει χρόνια αργότερα. «Μπορεί και να τα δημοσίευα!»

Οι σχέσεις του με τους συντρόφους συνεχίστηκαν και με το 1917. «Να την αποδεχτώ, ή να μην την αποδεχτώ;» έγραφε για την Οκτωβριανή Επανάσταση. «Τέτοιο ζήτημα για μένα και για τους φουτουριστές της Μόσχας δεν έμπαινε. Δική μου είναι η Επανάσταση». Δεν έμεινε δική του μέχρι το τέλος. Το Νέο Αριστερό Μέτωπο που συνέπηξαν φορείς και κινήματα της τέχνης, δεν τα πήγε καλά στον διάλογό του με την (πλέον) εξουσία. Ο Μαγιακόφσκι, που είχε υποστηρίξει τις νέες ιδέες, στενοχωρήθηκε πολλές φορές, έγιναν προσπάθειες να παροπλιστεί, απέτυχαν, αλλά έπαιξαν κι αυτά όλα ρόλο στο τραγικό του τέλος.
Αυτοκτόνησε στις 14 Απριλίου του 1930. Η Λίλη Μπρικ, ο μεγάλος έρωτάς του, έμεινε απαρηγόρητη. Απαρηγόρητος ήταν και ο Οσιπ, αν και ήταν σύζυγος της Λίλη. Η ποίηση έχασε πολλά, πολλά έχασαν και οι φουτουριστές. Μόνο ο σταλινισμός κέρδισε. Φυσικά, πρόσκαιρα.
Το «Σύννεφο με παντελόνια», υπήρξε η διασημότερη ποιητική του σύνθεση. Εγραψε το «Λουτρό», τον «Κοριό», το «Εγώ αυτός» και ποιήματα, μερικά από τα οποία έχουν μελοποιήσει και Ελληνες συνθέτες. Στη χώρα μας είναι επίσης πολυμεταφρασμένος.

7 σχόλια:

Kafeini είπε...

Ο Μαγιακόφσκι έγραψε νέος, και για νέους - με δύναμη στην έκφραση, χωρίς αμφισημίες, ή αναφορές σε κάποια ένδοξη παράδοση που θεωρούσε γι αυτόν τόσο ξένη. Ισως η σύντομη ζωή του σε τόσο ταραγμένους καιρούς να μην επέτρεπε τα ημίμετρα, και τον στοχασμό για το αν η απόρριψη κάθε προηγούμενου λογοτέχνη - από τον Πούσκιν ως τον Λεσκόφ - είναι πράγματι διακαιολογημένη. Αλλά, ως ρηξικέλευθος 'φουτουριστής', μπορεί και να είχε δίκιο για τα αρνητικά της προσκόλλησης στο παρελθόν - όπως έγραφε σε ηλικία 19 χρονών: "Οποιος δεν ξέχασε την πρώτη του αγάπη, δεν πρόκειτα να γνωρίσει ποτέ την τελευταία." Χαιρετώ, Κ.

Ελπίδα είπε...

Να είσαι καλά που με μορφώνεις, συμφωνία μου!
Καλημερούδια!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

δικιά μας είναι η επανάσταση...
αρκεί να μην το ξεχνάμε

ioeu είπε...

πολύχρονη, λοιπόν, η μνήμη...
(το alef να φορά τα καλά του, παρακαλώ...)

;)

nellinezi είπε...

Kαλημέρα Αγγελικούλα! Θα συμφωνήσω κι εγώ με την Ανάσα.
Μου αρέσει να επισκέπτομαι το μπλογκ σου, γιατί κάθε φορά όλο και κάτι καινούργιο έχει για να μάθω!
Συνέχισε, συνέχισε! :))

ange-ta είπε...

Μπράβο, που θυμήθηκες αυτόν το μεγάλο ποιητή.
Ξεχνάω να σε διαβάζω, αλλά όταν το θυμάμαι με αποζημιώνεις!
καλή Κυριακή, όση απομένει

Disposition21 είπε...

Thanx για τις πληροφορίες σχετικά με τον Ρώσο ποιητή. Εδώ είναι ένα σχετικό δικό μου ποστ, με αφορμή την επίσκεψη μου στο μουσείο του Μαγιακόφσκι πριν λίγες μέρες.