Δεν έχω διαβάσει κανένα από τα αφιερώματα των ημερών που κάνουν οι εφημερίδες, διότι, απλούστατα, δεν το αντέχω. Βαριέμαι, αποπροσανατολίζομαι και τα παρατάω στις πρώτες σελίδες. Ακόμα και τις επικεφαλίδες να διαβάσει κανείς, τους τίτλους των βιβλίων, ή να δει τα εξώφυλλά τους, κουράζεται.
Ως πιστή αναγνώστρια από τα έξι μου, σαράντα τρία χρόνια φουρνάρισσα, ήτοι, έχω «ψήσει» κι έχω «ψήσει» βιβλία… Τα έχω ξεχωρίσει, αγαπήσει, διαβάσει και ξαναδιαβάσει, ή, απλώς, έχω διασκεδάσει και περάσει καλά μαζί τους. Ελάχιστα έχω αφήσει στη μέση- ακόμα και τα πιο κακά.
Εδώ και μέρες αναρωτιέμαι τι θα είχα να προτείνω αν έγραφα σε μια τέτοια στήλη. Είτε διότι δεν με βοηθούν τα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος, είτε διότι δεν είναι αυτή η λογική μου, είτε, τέλος, επειδή κάποια πολύ σημαντικά ή πολύ ενδιαφέροντα βιβλία μου ξέφυγαν, δεν είμαι σε θέση να κάνω τέτοιες προτάσεις.
Αντιστρέφω, λοιπόν, τους ρόλους και σας καλώ να μου προτείνετε εσείς ένα βιβλίο για αυτές τις μέρες. Ένα βιβλίο που θα μπορούσα να διαβάσω, να κάνω δώρο, να με αγγίξει, να με ενθουσιάσει, να με συγκινήσει, να μου αρέσει. Δεν υπάρχουν περιορισμοί κανενός είδους, εκτός μόνο από περιορισμούς ποιότητας και προοδευτικότητας. Όπως τις εννοεί, και πάλι, ο καθένας μας.
Καλά Χριστούγεννα!
19 σχόλια:
Εξαιρετική η ιδέα Σας! Δε θα προτείνω βιβλία λογοτεχνίας αν και στη διάρκεια της χρονιάς που τελειώνει διάβασα δεκάδες εξαιρετικά μυθιστορήμα (πολλών Ελλήνων και περισσότερων ξένων συγγραφέων μεταφρασμένα ή στις πρωτότυπες γραφές τους), πολύ περισσότερα μέτρια και αρκετά αδιάφορα ή κακά. Δεν το πράττω διότι υποθέτω πως έχετε (εξ επαγγέλματος αν έχω κατανοήσει σωστά) συστηματικότερη αντίληψη για τη λογοτεχνική "παραγωγή" από εμένα (τουλάχιστον της από ελληνικούς οίκους εκδοθείσας), έναν ημι-ερασιτέχνη αναγνώση της μυθοπλασίας.
Θα προτείνω, ωστόσο, δύο (από τα δεκάδες) βιβλία κοινωνικού στοχασμού, τα οποία παρουσίασα πρόσφατα (και) στο ιστολόγιό μου, θεωρώντας ότι πληρούν κατεξοχήν τους περιορισμούς της "ποιότητας" και της "προοδευτικότητας", τους οποίους θέσατε:
Το πρώτο είναι το "Μαθαίνοντας να ζεις εν τέλει" (εκδ. "Άγρα") του Jacques Derrida.
Το δεύτερο είναι το "Με το βήμα του κάβουρα" (εκδ. "Ελληνικά Γράμματα") του Umberto Eco.
(Την πρόσφατα εκδοθείσα εξαιρετική "Ανθολογία βαλκανικής λογοτεχνίας" (εκδ. "Φίλοι του περιοδικού 'Αντί'") εσείς, είμαι βέβαιος, την έχετε υπ' όψιν... Την αναφέρω για τους υπόλοιπους αναγνώστες της "Εαρινής Συμφωνίας"...)
Σε κάθε περίπτωση εύχομαι δημιουργικές αναγνώσεις!
Αγαπητή Εαρινή Συμφωνία,τα αναγνωστικά γούστα διαφέρουν, γι' αυτό δεν είναι εύκολο να σου προτείνω κάτι, χωρίς να ξέρω τι είδους βιβλία σου αρέσουν. Αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα, θα σου πρότεινα την "Καλοσύνη των ξένων" του Τατσόπουλου. Καλά Χριστούγεννα!
Agaphth Earinh Simfonia, ena apo ta vivlia pu diavasa fetos ke me "tarakounise" htan "O Theios Takhs" th Giannh Ksanthouli... o suggrafeas perpata stoun gnostous tu dromous alla me tropo pio akreo tuth th fora. To vivlio exei kapies adynamies, pistevo oti h parousiash ton viopragion sth Konstantinoupoli adikoun to ergo sto synolo tu. Omos xarika para poly thn anagnosh (gelasa me th psixi mu se kapia simia), ke otan to teliosa, to evala sthn akrh ikanopiimenos ke "cool"... gia na ksespaso se enan atelioto klama 2-3 ores argotera... Ax eseis oi syggrafeis...!
Kala Xristugenna!!!
Παραμύθια και πάλι παραμύθια, κλασσικά κι αγαπημένα.
Σου εύχομαι Καλά Χριστούγεννα!
Εγώ θα διαβάσω το "Λευκή πετσέτα στο ρινγκ" του Νίκου Δαββέτα (ΚΕΔΡΟΣ), γιατί το προηγούμενό του, "Το θήραμα", μου είχε αρέσει ως γραφή και με είχε αγγίξει πολύ.
Και θα επανέλθω, ύστερα από καιρό, στην αγγλική κλασική ποίηση.
Βασικά, ήθελα να ευχηθώ καλές γιορτές και ό,τι επιθυμείς από τον καινούργιο χρόνο. Και καλές συγγραφές!
Εγώ δεν θα σου συστήσω, γιατί η γκάμα μου είναι μικρή. Θα 'θελα όμως να διαβάσεις και το δικό μου!
Όχι ως καλό και λογοτεχνικό, αλλά έτσι, ως αληθινή ιστορία.
Φιλιά πολλά, Χαρούμενα και Ζεστά Χριστούγεννα!
Οι γιορτές απαιτούν ένα ανάλαφρο ανάγνωσμα και για αυτό προτείνω το βιβλίο του Αντόνιο Φισκέττι "Η αγωνία της ψείρας πρίν την συνουσία ' Αστάρτη.
Δημήτρη Στ. καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ για τις προτάσεις. Πράγματι, δεν έχει τόση σημασία αν το γνωρίζω εγώ το βιβλίο όσο να δώσουμε και ιδέες στους αναγνώστες μας. Καλές γιορτές!
Αναγνώστρια, καλή επιλογή.
Μη χειρότερα, ομοίως.
Κερασιά, τα παραμύθια είναι αναντικατάστατα για τα παιδιά όποιας ηλικίας.
Just me, ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά προσωπικά έχω ένα «κράτημα», ιδεολογικής υφής, για το οποίο νομίζω ότι με καταλαβαίνεις, έστω και αν δεν το συμμερίζεσαι προφανώς. Κανονικά, θα έπρεπε, πάντως, να το διαβάσω.
Κατερίνα, όλο το λέω και όλο σςν προλαβαίνω να το αναζητήσω. Θα το κάνω, όμως, στο υπόσχομαι.
Αθεόφοβε, μερσί.
Πολλές ευχές σε όλους (μας).
Μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μου, προτείνω ένα βιβλίο που πολύ αγαπώ, γεμάτο συμβολισμούς και αλήθειες. "Το φτερό του θεραπευτή αητού" της Εύης Ψάλτη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Στην ουσία, πρόκειται για παραμύθι. Πορεία Ζωής.
Ό,τι πρέπει για ν' αφουγκραστούμε τα εντός και να σταθούμε ηλιόφωτοι αντίκρυ στη νέα χρονιά.
Χρόνια Ωραία και Αγαπημένα!
Χρόνια πολλά, καλή μου Καπετάνισσα. Ευχές από βάθους καρδίας.
XRONIA ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΠΕΤΕΦΡΗΣ
ΦΑΤΕ ΜΟΝΟΙ
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
ΚΕΔΡΟΣ
ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ
H πόλη των φαντασμάτων. Μαζάουερ!
Χρόνια πολλά σε όλους!!!
Αθηνά, Ελένη, ευχαριστώ για τη συνεισφορά. Θερμές ευχές.
Παρότι διάβασα αρκετά καλά βιβλία στη χρονιά που περνάει, όταν προτείνω, ή όταν δωρίζω βιβλία, δεν ξεχωρίζω τα καλά λογοτεχνικά, αλλά αυτά που σου αφήνουν γνώση. Αν τυχαίνει να είναι και καλή λογοτεχνία ακόμα καλλίτερα.
Λοιπόν με μάγεψε "το παραμύθι του μεγάλο φόβου" και η συνέχεια της ίδια ιστορίας, δηλαδή της πτώσης της Πόλης και Βασιλεύουσας, "η ιερή Παγίδα" αμφότερα της Λείας Βιτάλη.
Η δύναμη των Λέξεων του Umberto Eco, και τα "οικονομικά της Αθώας Απάτης" του 94χρονου Γκάλμπρέϊθ.
Με συγκλόνισαν και τα δύο βιβλία του Σαμίνα Χάντρα, που αναφέρω στο μπλόγκ μου και για όποιον θέλει να ξεχάσει το κόσμο μας και να μεταβεί σε άλλους χρόνους και πλανήτες, ας διαβάσει το τελευταίο της υπέροχης Ούρσουλα Λε Γκέν, « Οι ραψωδοί της Γνώσης»
Ακόμα, αν κάποιος θέλει να καταλάβει τη λογική του χρήματος και του σημερινού κόσμου, προτείνω χωρίς ενδοιασμούς - λίγο δύσκολος - την μεγάλη ουτοπία του Joseph E. Stiglitz.
Στο ίδιο μοτίβο, στο να μάθουμε τη λογική του χρήματος, οποιοδήποτε βιβλίο του μεγάλου ανθρωπιστή, ειδικού σύμβουλου του ΟΗΕ Jean Ziegler.
Και βέβαια, για όποιον δεν έτυχε να έχει γνωρίσει, ένα οποιοδήποτε βιβλίο του σουρεαλιστή Ζοζέ Σαραμάγκου.
Πολλά σας είπα και εντούτοις φοβάμαι, ότι τα καλλίτερα τα παρέλειψα.
χρόνια πολλά και καλά, με πολλές πολλές και πολύ καλές αναγνώσεις και γραφές δικέ σου
Να σου ευχηθώ και εγω καλή χρονιά και καλή συνέχεια στο μυθιστορημά σου.
Καλη Χρονια!
Σταυρούλα, Ρεγγίνα, n.ago, ευχές και από εμένα και καλές... σελίδες μέσα στο 2007
O Φωτογράφος της Τουλούζης , Jean paul Dubois εκδόσεις μελάνι , και βέβαια ιστορία αγάπης και σκότους του Amos Oz. Καλη χρονιά !
Δημοσίευση σχολίου