Τρίτη, Ιανουαρίου 02, 2007

Ετος... ποιανού;

Εχω μεγάλη περιέργεια αν το υπουργείο Πολιτισμού θα κηρύξει, εν τέλει, το έτος 2007 έτος Καζαντζάκη, όπως είχε πει, καθώς φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον θάνατό του. Όπως πάντοτε, η οργάνωση λείπει από τη χώρα μας και τους φορείς της και αυτό που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει με την Πρωτοχρονιά, δεν έχει καν ανακοινωθεί. Ελπίζω μονάχα ότι έχει οργανωθεί…
Ακόμη μεγαλύτερη είναι, πάντως, η περιέργειά μου αν το ΥΠΠΟ θα κηρύξει το 2007και έτος Σολωμού, καθώς συμπληρώνονται εκατόν πενήντα χρόνια από τον δικό του θάνατο. Ο γενάρχης της ποίησής μας, ο ποιητής που μελετάται πάντοτε εντατικά και για το έργο του γίνονται αρκετά μεταπτυχιακά και εκδίδονται αρκετά βιβλία, έχει, φοβούμαι, ένα «μειονέκτημα» απέναντι στον Καζαντζάκη: την επτανησιακή καταγωγή του.
Τι θέλω να πω; Πως ο υπουργός Πολιτισμού είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, κρητικής καταγωγής. Εξ ου, εν μέρει, και η επιλογή του Καζαντζάκη. Να ευχηθώ, πάντως, να κάνω λάθος. Επειδή, το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και το 2011 από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη. Και δεν θέλω να σκεφτώ ότι για να ενδιαφερθεί η ελληνική πολιτεία έστω λειψά με την κήρυξη ενός έτους για το έργο τους, θα πρέπει να έχουν… βουλευτή στην Κορώνη!

20 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μακαρι...αλλα για να δουμε;

Ελπίδα είπε...

Μάλλον έπρεπε να κάνουμε εσένα υπουργό, εαρινή μου συμφωνία! Αν περιμένουμε απ΄τους ήδη.... σωθήκαμε!
Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά κορίτσι μου, που με παρέσυρες πάλι με το θέμα σου! Να είσαι γερή, δυνατή, ευτυχιμένη και το 2007 να σου φέρει ότι καλύτερο!

ONOMATODOSIA είπε...

kalh xronia,ugeia kai xara!

2019 etos g.sourh !

Mh Xeirotera είπε...

E afu etsi paei to pragma as kinitopiithun oi 7nisioi gia xarh tu patrioth tus! Den iksera oti epezan rolo ke topikistika kritiria an ke tora pu to skeftome den tha prepe na eixa ekplagei.

Diladi o kafavhs... kamenos apo xeri, oi pros hmas lian agaphtoi egiptiotes oute polloi ton arithmo einai oute megalh epirroh exun.

Kalh Xronia!

nellinezi είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΕΥΤΥΧΙΑΣ!! Αγγελική μου σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το 2007!!

Χαρυβδιςς είπε...

kalh xronia me ygeia ki eytyxia

Εαρινή Συμφωνία είπε...

πρέζα tv δεν το βλέπω.
Κατερίνα, ευχαριστώ και αντεύχομαι θερμώς.
Ονοματοδοσία, τρομερός ο Σουρής
Μη χειρότερα, με έκανες πάλι να γελάσω με τον Καβάφη. Τέλειο!
nuwanda όχι δε νομίζω ότι την ξέρει. ΑΠλώς, λέμε και καμιά βλακεία να περνάει η ώρα.
Νέλλυ, Χάρυβδη, ευχές και σε σας.

alzap είπε...

Το 2007 έτος για τον Καζαντζάκη;
Χλωμό το βλέπω παρά την καταγωγή του υπουργού.
Είναι προεκλογικό το έτος και θα ερωτηθεί ο Χριστόδουλος.
Καλή Χρονιά!

ange-ta είπε...

Εαρινή συμφωνία, καλή χρονιά!
Με ενα μοναδικά ωραίο μυθιστόρημα.
Η δική σου ευχή, αρχισε να πραγματοποιείται. Εκανα ενα πολύ ωραίο όνειρο.
φιλιά

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Alzap, δεν το είχα σκεφτεί καθόλου!
Ange- ta πολύ χαίρομαι για το όνειρο. Και σε άλλα, εύχομαι.

ellinida είπε...

Από το στόμα σου και στου υπουργού τ'αυτί . Καλή χρονιά έστω και καθυστερημένα . :))

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ελληνίδα, ευχαριστώ και αντεύχομαι. Οσο για του υπουργού το αυτί πήγε, αλλά άστα πώς. Πέντε εκδηλώσεις για τον Σολωμό και πολλές είναι. Αλλά τι να πει κανείς όταν με κάθε κυβέρνηση αλλάζει και η πολιτική βιβλίου- για να μην πω με κάθε υπουργό δηλαδή...

Ανώνυμος είπε...

Σγχαρητήρια. Για ότι, έκπληκτος, είδα πως έχεις γράψει και παρουσιάσει εδώ. Για τον Κούντερα, το Σουρούνη, το Ρίτσο. . .

Το σχόλιο είναι ανώνυμο, αφού δεν έχω ημερολόγιο. Είναι όμως χαρούμενο γιατί βρήκα τη μικρή σου όαση.

Καλή συνέχεια. . .

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ανώνυμε, καλώς ήλθες. Μπορείς να πάρεις ένα όνομα, ακόμα και αν δεν έχεις ιστολόγιο. Απλώς, για να έχει όνομα η παρέα μας. Ετσι κι αλλιώς, ευχαριστώ για την επίσκεψη.

paroussa είπε...

Χάρηκα γιά την επίσκεψη σου και ανταποδίδω.
Καλή χρονιά να έχουμε και... να τα λέμε!

Babis Dermitzakis είπε...

Εαρινή Συμφωνία (Το "συμφωνία της άνοιξης" θα μου άρεσε περισσότερο, δηλαδή μου αρέσει πάρα πολύ, η 1η του Σούμαν). Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία, το ότι δεν είμαι βωβός δεν σημαίνει ότι είμαι και λαλίστατος. Τώρα που ξέρω ΠΟΙΑ κρύβεται πίσω από την εαρινή συμφωνία, μπαίνω κι εγώ στα σχόλια.
Σας κρητικός θα καλωσορίσω το έτος Καζαντζάκη. Αλλά και σαν fan του Καζαντζάκη. Αλλά είτε με δημόσια, είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία, νομίζω ότι θα ακούσουμε πράγματα για τον Καζαντζάκη αυτή τη χρονιά.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Paroussa-paroussa κι εγώ χάρηκα πολύ που ανακάλυψα το μπλογκ σου.
Μπάμπη μου, καλώς ήρθες. Εσύ δεν θα γεμίσεις την Κηφισίας κτήρια- τέρατα, αλλά την καρδιά μας με κείμενα γεμάτα ομορφιά. Φίλος μεν ο Σούμαν, φίλτερος όμως ο Ρίτσος, από τον οποίο δανείστηκα τον τίτλο. Για τον Καζαντζάκη θα σου πω ότι πρόκειται, κατ' εμέ, για μεγάλο παρεξηγημένο και ελπίζω πως πράγματι θα ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα για να τον ξαναδιαβάσουμε τινάζοντας από επάνω του τη σκόνη των χρόνων.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι του Σολωμού κυρήχτηκε. Αντικειμενικά δε πρέπει να πέσει κι ο Κρητικός στις Πανελλήνιες ρε παιδιά! Μη πέσει κανας Ρίτσος και ψαχνόμαστε!

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Δεν κηρύχτηκε έτος. Απλώς, είπε το υπουργείο ότι θα σημειωθούν τα 150 χρόνια από τον θάνατό του με τέσσερις πέντε εκδηλώσεις. Τίποτα το σημαντικό, για έναν τέτοιο ποιητή.
Για τις Πανελλήνιες, σωστόοοο!

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

Ετοιμάζεται πάντως συνέδριο τον Νοέμβριο για τον Καζαντζάκη... Περισσότερες πληροφορίες προσεχώς...
Καλώς σε βρήκα.
Πατριάρχης Φώτιος