Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2010

Ελληνικά Γράμματα: ο πολιτισμός ΔΕΝ είναι ζημιογόνα επιχείρηση

Εκατό εργαζόμενοι στον δρόμο, πολλές μικρές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τα "Ελληνικά Γράμματα" πλήττονται, η Γνώση εξόριστη. Με επίγνωση όλων αυτών, αποφασίστηκε να κλείσει ο ιστορικός εκδοτικός οίκος, ο πρώτος που κλείνει ή μάλλον, "κλείνεται". Σήμερα έστειλα στο μπλογκ των εργαζομένων- απολυμένων τη δική μου διαμαρτυρία, που είναι ταυτοχρόνως και μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα τους:
Μπορείτε να δείτε το μήνυμα εδώ
Να μην ξεχάσουμε ότι μεθαύριο Κυριακή, ώρα 8 το βράδυ οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ζητούν τη συμπαράστασή μας. Να είμαστε όλοι εκεί, oπωσδήποτε, για να υπερασπιστούμε το δικό μας μνημόνιο. Αυτό που λέει ότι αν όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή, όλοι συνειδητοποιούμε τι φοβερές "φυλακές" ανοίγουν όταν κλείνει ένα σχολείο (=εκδοτικός οίκος). Αμφίεση και διάθεση επαναστατημένες, λοιπόν και πάμε εκεί, στο πεζοδρόμιο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, κάτω από τα πανώ τους. Αυτό κάναμε στα νιάτα μας, αυτό μέχρι τώρα, αυτό και από δω και πέρα. Καλή δύναμη!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγγελική η θέση μας είναι εκεί, θα πρέπει να αποτραπεί το λουκέτο σε αυτό τον ιστορικό οίκο

Τα χνάρια είπε...

Εκεί, δεν μπορώ να είμαι Αγγελική μου, έχετε όμως την συμπαράσταση και την στήριξή μου! Αλίμονο αν κλείνουν έτσι εύκολα οι Εκδοτικοί Οίκοι που έγραψαν ιστορία! Εδώ λέμε ν' ανοίξουν κι άλλοι, για να στεγάσουν κι άλλους συγγραφείς που μένουν στο περιθώριο, κι εμείς πάμε πίσω;
Πάντα έλεγα πως τα βιβλία πρέπει να χαρίζονται και όλα τα έξοδα να είναι του κράτους, γιατί το πνεύμα και ο πολιτισμός δεν πληρώνονται με λεφτά και είναι βασική υποχρέωση του κράτους, όπως είναι και η υποχρεωτική παιδεία, αλλά...
Έχω λυπηθεί τόσο πολύ μ' αυτή την είδηση, αλλά τι να σας κάνω;
Τώρα γύρισα σπίτι και είμαι ένα πτώμα. Ελπίζω την Κυριακή να μπορέσω να σας βοηθήσω, τουλάχιστον ιντερνετικά, ώστε να το μάθει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.
Μαζέψ' τε και υπογραφές. Κάν' τε και μια σελίδα ψηφοφορίας, αν δεν έχετε κάνει ήδη, γιατί δεν προλαβαίνω και να ενημερωθώ.
Είμαι αισιόδοξη πως δεν θα γίνει αυτό, με ΤΙΠΟΤΑ! Δεν το χωράει ο νους μου!
Τα λέμε, Αγγελικούλα μου!
Χάρηκα μεν που σε είδα, λυπάμαι δε, τόσο πολύ για όσα συμβαίνουν!

αθεόφοβος είπε...

Είναι πράγματι σκληρό να μένουν 100 ανθρωποι στο δρόμο αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή,αν η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα θα έκλεινε;
Αν είναι ζημιογόνος ποιός πληρώνει από την τσέπη του την συνεχή χασούρα για να διατηρηθεί εν ζωή;

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Akamas, οπωσδήποτε
Τα χνάρια, Κατερινάκι πάντοτε προτρεπτική
Αθεόφοβε, αν ήταν μια ζημιογόνα επιχείρηση χωρίς ενδείξεις ή και αποδείξεις ανάκαμψης, δεν θα το συζητούσαμε. Αλλά, μέσα σε ένα χρόνο, η χασούρα είχε μειωθεί δραστικά και έτσι επρόκειτο να συνεχιστεί το πράγμα. Από την άλλη, ΔΟΛ είναι αυτός. Δεν μπορούσε να συντηρήσει έναν ιστορικό εκδοτικό οίκο; Απλώς, αποφάσισε να κάνει δραστικές περικοπές σε όλους τους κλάδους του, ώστε, προς το παρόν, να μη κόψει δημοσιογράφους και σκοτωθεί με την ΕΣΗΕΑ.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, Αγγελική
Είναι τουλάχιστον θλιβερή είδηση, εξέλιξη, να κλείνουν τα Ελληνικά Γράμματα. Δεν ξέρω αν και πώς μπορεί να αποτραπεί αυτό. Έτσι όπως το θέτεις ( σταδιακή μείωση ελλείμματος, ορίζοντας ανάκαμψης) γίνεται ακόμα χειρότερο.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Διονύση μου, δεν μπορεί να αποτραπεί. Ζούμε σκοτεινές μέρες και θα ζήσουμε χειρότερες, φοβάμαι. Ολα καλά;