Σάββατο, Μαΐου 30, 2009

Μετά τα «Ματωμένα Χώματα»
«Γκαμηλιέρη! Ταγκαλάκι με τα κοντοβράκια και τον κατιφέ στ’ αφτί, στάσου! Αδικα μην κουφώνεις το χέρι στο στόμα* το μερακλωμένο τραγούδι σου δε φτάνει πια στην καρδιά.
Σεφκιέτ! Δε με γνωρίζεις τζάνεμ; Χρόνια τρυγήσαμε μαζί γέλιο και δάκρυ. Νε απίορ Σεφκιέτ; Αχ, Σεφκιέτ! Σεφκιέτ! Θερία γενήκαμε. Μαχαιρώσαμε, κάψαμε τις καρδιές μας, άδικα.
Τι με κοιτάς έτσι έγρια, αντάρτη του Κιορ Μεμέτ; Εγώ σε σκότωσα και κλαίω γι’ αυτό. Λογάριασε τι μου ‘φαγες εσύ! Αδέρφια, φίλους, πατριώτες, τ’ Αμελέ Ταμπούρια, ολόκληρη σφαγμένη γενιά!
Τόσα φαρμάκια, τόση συφορά κι εμένα ο νους να γυρίσει θέλει πίσω στα παλιά! Να ‘ταν, λέει, ψέμα όλα όσα περάσαμε και να γυρίζαμε τώρα δα στη γη μας, στους μπαξέδες μας, στα δάση μας με τις καρδερίνες, τις κάργες και τα πετροκοτσύφια, στα περιβολάκια μας με τις μαντζουράνες και τις ανθισμένες κερασιές, στα πανηγύρια μας με τις όμορφες...
Αντάρτη του Κιορ Μεμέτ, χαιρέτα μου τη γη όπου μάς γέννησε, Σελάμ σοϊλέ... Ας μη μας κρατάει κάκια που την ποτίσαμε μ’ αίμα. Καχρ ολσούν σεμπέπ ολανλάρ! Ανάθεμα στους αίτιους!»
Η ιστορία μου αρχίζει αμέσως μετά το τέλος του μυθιστορήματος «Μαωμένα Χώματα». Λίγο πριν, η γιαγιά Βασιλεία, μόλις 16 χρονών τότε, έφυγε μέσα από τη φωτιά και τον θάνατο έχοντας μαζί της τα δύο μικρότερα αδέρφια της, Στάσα και Σάββα. Η Βγένα είχε κι εκείνη καταφέρει να μπει «στα πλοία» (έτσι λένε στην Τουρκία: στα καράβια) με μια άλλη οικογένεια, με την οποία πήγε στην Καβάλα και έμεινε σε ολόκληρη τη ζωή της. Το όλον τέσσερα παιδιά από την οικογένεια Τσακίρη. Ελειπε μία, η μεγαλύτερη: η Ελένη.
Ηταν όμορφη. Πολύ όμορφη. Ηξερε να γιατρεύει κάθε είδους πληγές, της καρδιάς και του σώματος. Ηταν καλή. Ηταν δυνατή. Την έριξαν σε ένα πηγάδι, να πεθάνει. Ηταν Ελληνίδα, κι εκείνοι όχι. Δεν έπρεπε να μείνει τίποτα στη Μικρά Ασία από τη «σπορά του διαβόλου».
Η γιαγιά Βασιλεία χρόνια πολλά, ρωτούσε όποιον Τούρκο αθλητή έβλεπε στην Αθήνα: παιδί μου, μήπως έχεις δει μια σαν εμένα με ελιά στο μάγουλο; Τα παιδιά απαντούσαν αρνητικά και η οικογένεια που στο μεταξύ είχε δημιουργήσει, την κορόιδευε. Ακόμα θυμάσαι την αδερφή σου; Πάει αυτή...
Κάποια μέρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας νεαρός της απάντησε: ναι, θεία, έχω δει μια σαν εσένα με ελιά στο μάγουλο. Κάθεται κοντά στο σπίτι μου.
Και μόνο το όνομα του χωριού Ουμουρλού, έξω από το Αϊντίνι, ζωντάνεψε τις ελπίδες της Βασιλείας. Εκεί είχαν γεννηθεί όλοι τους. Πάμφτωχοι. Εκεί παντρεύτηκε η Ελένη έναν πλούσιο άντρα και έκανε μαζί του ένα γιο. Από εκεί ξεκίνησαν το τρομερό ταξίδι ως τη Σμύρνη, τον Σεπτέμβριο του 1922.
Η γιαγιά Βασιλεία δεν ήξερε γράμματα. Ούτε την υπογραφή της δεν μπορούσε να βάλει. Κατάφερε, ωστόσο, να έρθει σε επαφή με αυτή τη γυναίκα που, ναι, ήταν η αδερφή της. Οχι απλώς είχε σωθεί από το πηγάδι (την τράβηξαν άλλοι Τούρκοι, πιο νηφιάλιοι, πιο πονετικοί) όχι απλώς είχε σώσει, ως νοσοκόμα, τη ζωή εκείνου που την είχε ρίξει να πεθάνει, αλλά είχε παντρευτεί και τον παπού Εκρέμ Αλκούτ που είχε φτάσει λίγο μετά, με την ανταλλαγή πληθυσμών, από την Πρέβεζα. Πλέον, όμως, δεν την έλεγαν Ελένη, αλλά Χαϊριγιέ. Είχε γίνει μουσουλμάνα, αποδεχόμενη τον όρο που είχε θέσει ο Εκρέμ. Η γιαγιά Βασιλεία την επισκέφθηκε και είδε ότι ζούσε ευτυχισμένη, έχοντας μια υπέροχη οικογένεια με πολλά παιδιά και εγγόνια.
Μισόν αιώνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, στα 1972, και ενώ η γιαγιά Βασιλεία μόλις είχε αποχαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ένα γράμμα από την Τουρκία μάς έδωσε το νήμα για την οικογενειακή επανένωση. Ο Ισμαήλ, δεύτερος ξάδερφος, έγραφε τουρκικά. Του απάντησα ελληνικά. Εκτοτε αλληλογραφούσαμε με μεγάλες διακοπές, όταν τα πολιτικά πράγματα το επέβαλαν. Μέχρι πρόπερσι, που μπήκε στο σκηνικό και η μεγάλη κόρη του ξαδέρφου, η Σααντέτ. Η επιμονή της να συναντηθούμε, έφερε ταξίδια εκ μέρους μας στη Σμύρνη, όπου πλέον μένουν, όπως και δική τους επίσκεψη στην Αθήνα, μόλις πριν από λίγες μέρες.

Ας μένουμε μακριά. Ας μας χωρίζει το Αιγαίο. Ας μας χωρίζουν γλώσσα, θρησκεία, συνήθειες, διαφορετική καθημερινότητα και τόσα άλλα. Μας ενώνει το αίμα. Είμαστε και αισθανόμαστε μια οικογένεια. Ο Τούρκος από την Πρέβεζα και η Ελληνίδα από το Αϊντίνι («αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας»), μάς έδωσαν υπέροχους συγγενείς. Από τη στάχτη της Ιστορίας, βγήκε το ωραιότερο τριαντάφυλλο. Με άρωμα που γεφυρώνει τον Χρόνο και τους Ανθρώπους.


Αφιερωμένο στην kokalina που είπε να κάνουμε ένα μπλογκοπαίχνιδο με τα Ματωμένα Χώματα.
6ο Λύκειο Καλλιθέας
10ο Λύκειο Πειραιά
Χρυσόμυγα
Κυκλάμινο του βουνού

και όσοι άλλοι θέλετε θα ακολουθήσετε;


10 σχόλια:

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Το 10ο θα ακολουθήσει. Ωραία η ιδέα! Ετοιμάζω την επόμενη ανάρτηση μ΄αυτό το θέμα.
Τα φιλιά μου.

xrysomyga είπε...

Μ` αρέσει αυτό το μπλογκοπαίχνιδο! Πιάνω κι εγώ δουλειά αμέσως.
Κι άλλα φιλιά.

Antoine είπε...

Δεν μπορώ να μην αφήσω ένα σχόλιο εδώ...

Μου είσα πολύ καλοκαιρινή! Διακρίνω και τα ανηψάκια σου! Χαιρετίσματα!

Babis Dermitzakis είπε...

Γεια σου Αγγελική, για σένα και για όσους ενδιαφέρει το θέμα από τους αναγνώστες σου παραπέμπτω σε μια βιβλιοπαρουσίαση ενός βιβλίου που αναφέρεται στο θέμα των ξεριζωμένων και από τις δυο πλευρές. Είναι εδώ
http://hdermi.blogspot.com/2009/03/blog-post_7937.html
Καλή Κυριακή

Λίλα Τζέτζου είπε...

Με φοβερή συγκίνηση διαβάζω την ανάρτηση και περιμένω τη συνέχεια από τις "Χάρτινες μουσκεμένες σημαίες"

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ειρήνη μου, πολύ ωραία η ανάρτησή σας. Οπως και της Χρυσόμυγας. Με έπνιξε η συγκίνηση.
Αντώνη, η φωτό είναι... last year. Τον Ιούλιο του 08. Εχουμε και νεώτερες, γιατί τώρα ήρθε η οικογένεια να μας δει. Οι εξετάσεις τι γίνονται; Ετοιμάζεσαι, ετοιμάζεσαι;

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Μπάμπη ευχαριστώ. Είναι όντως πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου.
Λίλα, πάντοτε με θέρμη. Οι «σημαίες» ψήνονται μέχρι... πυρκαγιάς (είμαι πολύ αργή σε αυτό, εν αντιθέσει με τα δημοσιογραφικά μου κείμενα). Πώς παν οι εξετάσεις των παιδιών; Εχω ερωτήματα αν θέλουν να επαναλάβουν την παράσταση του Μπενάκη στο Κορωπί.

Unknown είπε...

με μεγάλη συγκίνηση διάβασα την ιστορία σας αγαπητή Εαρινή. για τους δεσμούς αίματος, για τα φωτεινά πρόσωπα. για τις παλιές και τις καινούριες πατρίδες που βρίσκονται στα φωτεινά πρόσωπα και τους δεσμούς αίματος. και για την θαλασσινή προσφυγούπολη που γεννήθηκα και μεγάλωσα: την Καβάλα...

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Αγγελικούλα, άλλο ήρθα να σου πω! Δώσε μου χρόνο! Έχω τρία θέματα μισά και μετά, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!
Είμαι πολύ υπερήφανη για σένα! Στο ξαναείπα; Πάρ'το άλλη μια!
Φιλάκια!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τι απίστευτες ανθρώπινες διαδρομές! Εντυπωσιακό το πώς ζυμώνονται οι άνθρωποι..
Ναι, βέβαια, αναμένουμε τη συνέχεια!

Όσο για τα Ματωμένα Χώματα, η συνεργασία Kokalina-Εαρινή...έγραψε!