Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2008

Να με θυμόσαστε- είπε

Ενδεκα Νοεμβρίου. Σαν αύριο. Δεκαοκτώ χρόνια πριν. Ο Γιάννης Ρίτσος μας αποχαιρέτησε για πάντα. Ακόμα και τώρα, δεν βρίσκω τις λέξεις. Δεν μπορώ να πω «πέθανε» αν και, πια, το έχω αποδεχτεί.
Ενδεκα Νοεμβρίου (24 με το νέο ημερολόγιο) του 1921 είχε «φύγει» η πολυαγαπημένη του μητέρα, όταν εκείνος ήταν μόλις δωδεκαετής. Σύμπτωση; Υποπτεύομαι πως στη ζωή δεν υπάρχουν συμπτώσεις.
Το 2009 είναι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Ο λόγος που χάθηκα τόσον καιρό είναι ακριβώς το Ετος Ρίτσου, όπως έχει κηρυχθεί η επόμενη χρονιά. Με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αλλά και με άλλους φορείς, από το Μουσείο Μπενάκη και μέχρι τον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης, οργανωνόμαστε.
Από τα μπλογκ περιμένω, φυσικά, μεγάλη βοήθεια για τον χώρο του Διαδικτύου. Ο,τι έχετε στο μυαλό σας μπορείτε να μου το καταθέσετε είτε ως σχόλιο είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ώστε το Ετος να είναι αντάξιο του ποιητή- και να μη γίνει το μαυσωλείο του, αλλά η αφετηρία μιας νέας προσέγγισής του.
Ως αρχή, ένα ποίημα από τη συλλογή «Τα αρνητικά της σιωπής» που υπάρχει στο βιβλίο «Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα» (εκδόσεις Κέδρος). Θα ακολουθήσουν και άλλα ποιήματα σε χειρόγραφο, από την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, να τον θυμόμαστε...




22 σχόλια:

kyriaz είπε...

Για τη μνήμη του Ποιητή...μα και για σένα ,Εαρινή Συμφωνία,
θα βρεις κάτι στο μπλογκ μου.

Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω εδώ...

Unknown είπε...

μ'έχετε αποσβολω΄σει και οι δυο σας.
το μόνο που έχω να πω, είναι ότι ήταν φίλος με τον άδωνη.
γκραγκάντα.

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. είπε...

Και βέβαια θα τον θυμόμαστε, Αγγελική μου!
Συγχαρητήρια για τον αγώνα σου!

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Kyriaz, υπέροχο το κείμενο στο μπλογκ σου, όπως σου έγραψα και εκεί. Τώρα θυμήθηκα πως όταν ο ποιητής πέθανε, ο επτάχρονος γιος μιας φίλης μας ρώτησε: μαμά και τώρα ποιος θα γράφει για την Ελλάδα; Σκέψου κάτι να κάνουμε από το διαδίκτυο.
-, η Γκραγκάντα είναι ένα σπουδαίο ποίημα. Σκέψου κι εσύ τι θα κάνουμε, παρακαλώ.
Κατερίνα- Κυκλάμινο, το αυτό ισχύει και δι υμάς, αγαπημένη. Σκέψου. Σκεφτείτε. Να σκεφτούμε.
Καλημέρα

Δανάη είπε...

Πολύ συγκινητική η πρωτοβουλία σου για τον Ποιητή μας...

Χαίρομαι που σε βρίσκω σε μια περίσταση τόσο ιδιαίτερη...

Ανέβασα κι εγώ κάτι συμβολικό για τη μνήμη του...

Καλή σου Μέρα

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. είπε...

Από σκέψεις, να φάνε και οι κότες, εαρινάκι μου! Θα κάνουμε το καλύτερο! Μην ανησυχείς!
Φιλάκια πολλά!Τα λέμε!

Roadartist είπε...

Aξιόλογη προσπάθεια .. αξίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες..
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο εγχείρημα, είμαι σίγουρη οτι θα την έχει.

kyriaz είπε...

Από ιδέες άλλο τίποτε...
Χρήματα μόνο να υπάρχουν :)

Καλή ιδέα ας πούμε θα ήταν να υπήρχε τρόπος να μοιράζονταν σε εργαζομένους στο χώρο της εργασίας εν είδει μπροσούρας ποιήματά του ή να γίνονταν ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΓΑΡΑ εκδηλώσεις για το έργο του.

Για το χώρο του διαδικτύου,καλό θα ήταν να συνέτασσες μια πρόσκληση με την ποία θα καλούσες μπλόγκερς με βιβλιοφιλικά-ποιητικά ενδιαφέροντα να συμμετάσχουν ποικιλοτρόπως στις εκδηλώσεις αυτές-μ' ένα τουλάχιστον ποστ-αναφορά στον ποιητή.

Εαρινή μου, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

kyriaz είπε...

...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ,ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2009 ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ Ν ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΣΤ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ Σ ΕΚΕΙΝΟΝ...
(αν και περισσότερο θα τον τιμούσαμε με τη συμμετοχή μας στην πορεία και με την απαγγελία ποιημάτων του και μόνον, από τις εξέδρες των ομιλητών εκείνη τη μέρα...)
Καλό θα ήταν να κληθούν και μουσικοσυνθέτες να μελοποιήσουν ένα τουλάχιστον ποίημά του ο καθένας και το σιντί αυτό να διανέμεται δωρεάν έξω από τα εργοστάσια...

Τ' αυτονόητα δηλαδή.
:)

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Εαρινή!
Επίτρεψέ μου να κεράσω γλυκάκια για την επάνοδό σου - και με τι συνοδό!

Ναι, ναι, ιδέες αρκετές, όλο και παιδεύω διάφορα στο μυαλό μου, κυρίως σχετικά με την εκπαίδευση. Δεσμεύομαι, όταν σχηματιστούν σαφέστερα, να στα μεταφέρω.

Χαίρομαι πολύ που συμμετέχεις σ'αυτή την προετοιμασία. Μπορώ έτσι να ξέρω πως ΚΑΙ θα γίνει κάτι ΚΑΙ πολύ καλό θα είναι.

Την αγάπη μου.

Side21 είπε...

Βρήκαν την ώρα σαν
τέτοιες μέρες πέρισυ ...
Ν' αποκαθηλώσουν την προτομή
του ποιητή οι ανεγκέφαλοι του
Δημοτικού συμβουλίου Καρλοβάσου
απ' την Κεντρική Πλατεία !!!

Justine's Blog είπε...

Γλυκειά μου,
Εγώ σκέφτομαι να κάνουμε μια εκδήλωση εδώ στον Καναδά για το μεγάλο Ρίτσο, που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ξεχνιούνται τα λόγια που ήταν μεγαλύτερα απ΄τη ζωή;
Μερικές φορές απορώ πώς το μυαλό οδήγησε το χέρι, ποιά θεία έμπνευση ΄΄εκανε τον πόνο ενός έθνους ποίηση.
Τάσσομαι στο πλεύρό σου στρατιωτίνα
Φιλιά

scalidi είπε...

Να προτείνω; Να γίνει ένα μπανεράκι (που θα μπορεί να το αναρτά όποιος μπλόγκερ θέλει στο μπλογκ του) και το οποίο θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική διεύθυνση όπου θα ανακοινώνονται -και θα ανανεώνονται εγκαίρως- όλες οι εκδηλώσεις για τον Ποιητή.
Από 'κει και πέρα, μια σκέψη είναι να καλέσετε όποιον θέλει να συμμετέχει με ένα ποστ για τον Ποιητή. Το οποία να συγκεντρώσετε και να τα κρατήσετε σαν "βιβλίο επισκεπτών" για το έτος-αφιέρωμα. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε υλοποιηθεί αυτό πρακτικά, αλλά μια ιδέα είναι.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Δανάη, έξοχη η ανταπόκριση. Αμεση και καίρια.
Κυκλάμινο και Roadartist βοηθάτε γιατί χανόμαστε.
Κyriaz, τα αυτονόητα, ναι, αλλά στην κοινωνία που ονειρευτήκαμε. Σε αυτήν, πες κάτι πιο πεζό και προσγειωμένο, σε παρακαλώ...
Διοσύνη Μάνεση, Ιουστίνη Φραγκούλη, βοηθάτε κι εσείς όπως μπορείτε, να κάνουμε κάτι καλό, που να αξίζει στον ποιητή.
Side 21, είδες;
Σκαλίδη, μονάχα αν βοηθήσει ο Vita mi barouak και οι συν αυτώ, που ξέρουν από μπανεράκια και τέτοια, μπορεί κάτι να γίνει. Μήπως ξέρεις κι εσύ;

νατασσΆκι είπε...

να με υπολογίζετε κι εμένα, κι ότι βοήθεια μπορώ (και στα τεχνικά) ευχαρίστως...
γιατί δεν μπορούμε να ξεχνάμε, ναι!
Και τα 100 χρόνια είναι μια καλή αφορμή
:)

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Καλώς το γλυκό Νατασσάκι. Εχεις ιδέα πώς γίνονται τα μπάνερ; Διότι, προσωπικώς δεν... Για βάλε ένα χεράκι βοηθείας, παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

καλη μου Αγγελικη, για σενα ενεργοποιουμαι και εγω. Και μαλιστα οπως ισως γνωριζεις εχουμε πλεον εγκαταστασεις και υποδομη για να οργανωσουμε εκδηλωσεις γνωριμιας των νεων παιδιων με τον ποιητη (εαν νομιζεις οτι υπαρχει μερος του εργου του που μπορει να απυθυνθει σε παιδια βεβαια...).

scalidi είπε...

Δυστυχώς, δεν έχω ιδέα...

amazone είπε...

Εντυπωσιακή ανάρτηση,και όσο από ιδέες......
(Μην ανυσηχείς :D)

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Nuwanda,ευχαριστώ πολύ και καλορίζικα! Να τραγουδήσουμε πολλά... μπιφτέκια εκεί μέσα!!!!
Amazone, περιμένω με ανυπομονησία τις ιδέες. Καλημέρα.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Καταπληκτική προσπάθεια!
Βλέπω έχουν πέσει ήδη μερικές πολύ καλές ιδέες, όπως της Σκαλίδη και του Kyriaz. Εγώ προτείνω και συναυλία, πιο πολύ δρώμενο, μέσα στη Μονεμβασιά, στο κάστρο.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Αααχ παράξενε ελκυστή, πού να βρούμε χρήματα; Ετος Ρίτσου δεν σημαίνει ότι το κράτος... ξηλώνεται! Καβούρια στην τσέπη έχει. Γι' αυτό, ό,τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, καλό είναι.