Δεν ήταν ακόμη ούτε είκοσι τεσσάρων ετών. Ζούσε μια ζωή «ηθική και μετρημένη» και ήταν «ηθικός φιλόσοφος περισσότερο από το φυσικό του, παρά από ματαιοφροσύνη για όσα έμαθε από τα βιβλία.» Είχε ήδη κερδίσει την εκτίμηση ενός σπουδαίου ιταλού ποιητή, του Ούγο Φόσκολο, από τον οποίο και έχουμε αυτή την πρώτη περιγραφή του. Ο Φόσκολο πίστευε πως το μέλλον του Ανδρέα Κάλβου στην ποίηση προμηνυόταν λαμπρό. Κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει πόσο λαμπρό, αλλά και με ποιες συνθήκες. Πώς, δηλαδή, ένας τόσο ολιγογράφος δημιουργός θα στεκόταν, με το πέρασμα του Δίκαιου Χρόνου, δίπλα στον γενάρχη της ελληνικής ποίησης, τον Διονύσιο Σολωμό.
Κάλβος και Σολωμός, Σολωμός και Κάλβος. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: γεννημένοι στη Ζάκυνθο, μεγαλωμένοι στην Ιταλία. Στη συνέχεια, ο ένας, ο κόντε Διονύσιος, επαναστατημένος, κοντά στην Πατρίδα που έχει εξεγερθεί, εμπνέεται από αυτόν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και ιδίως από τις δύσκολες ώρες του, όπως το Μεσολόγγι. Ο άλλος, ο κύριος Ανδρέας Κάλμπο (1792- 1863), επαναστάτης, βρίσκεται μακριά της. Συντάσσεται με τους Καρμπονάρους και τους φιλέλληνες. Κι όταν επιστρέφει, η Κέρκυρα, στην οποία ήδη ζει και ο Σολωμός, είναι πολύ μικρή για να τον χωρέσει, για να στεγάσει τα όνειρά του. Ξαναφεύγει λοιπόν, μετά από περιπέτειες, όχι χωρίς θλίψη, ίσως, όχι χωρίς πόνο. Αλλά, δεν τα εκφράζει. Ο Ούγο Φόσκολο δεν τον είχε πει, άλλωστε «ψυχρό»;
Ψυχρός ή συναισθηματικός, ο Κάλβος εκφράζεται στην πραγματικότητα μόνο δια της ποιήσεως. Ο Μάριο Βίτι ανάμεσα στα όσα σημαντικά έχει γράψει για εκείνον, λέει: «Για τον Κάλβο δεν υπάρχει αμφιβολία: στις συνθήκες της κοινωνικής εξέγερσης που ζουν οι ποιητές το 1825 όχι μόνο στην ξεσηκωμένη Ελλάδα, η μόνη ποίηση άξια του ονόματός της είναι η γραμμένη σε «ton serieux» [σοβαρό τόνο] και «images plus elevees» [εικόνες πιο υψηλές].» Αυτή την ποίηση, την υψηλή, διακόνησε στον βίο του χωρίς παραχωρήσεις.
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, θα βρει ο αναγνώστης στο θαυμάσιο βιβλίο του Λεύκιου Ζαφειρίου «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου», ένα μελέτημα με πολύ μόχθο πίσω του, με πολλή και ενδιαφέρουσα συνθετική δουλειά και με πολύ «σοβαρό τόνο». Στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 6μμ στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι) θα γίνει ημερίδα για τον ποιητή με τη συμμετοχή των: Νάσου Βαγενά, Ευριπίδη Γαραντούδη, Αθηνάς Γεωργαντά, Γιάννη Δάλλα, και του Λεύκιου Ζαφειρίου. Θα συντονίσει ο Βασίλης Ρούβαλης, ο οποίος, στο τέλος της εκδήλωσης, θα παρουσιάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο συμπληρώνεται από πλούσια εικονογράφηση (έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες), ενώ συνοδεύεται από χωριστό φυλλάδιο, με φωτογραφική αναπαραγωγή από την πρώτη έκδοση της ωδής Ελπίς πατρίδος (Λονδίνο, 1819).
Εκδόσεις «Μεταίχμιο»
3 σχόλια:
Πάνο, ακριβώς. Ο Λεύκιος ό,τι κάνει το κάνει εξαιρετικά. Είναι σπουδαίος άνθρωπος. Τον γνωρίζω ελάχιστα, αλλά τον παρακολουθώ πολύ στη λογοτεχνική του πορεία. Ευχαριστώ για την επίσκεψη- λατρεύω τα Μυστικά του Κόλπου
Να συμπληρωσω επισης ο,τι στις πανεπιστημιακες σπουδες διδασκεται και η Παρουσια του Καλβου στα γραμματα .
Επισης στους λογοτεχνικους και φιλοσοφικους κυκλους ειναι ιδιαιτερα γνωστος και αγαπητος .
θα το σημειωσω για να το παρω .
Επιπλεον να σε ενημερωσω αλλα και να ζητησω ισως την γνωμη-βοηθεια σου ο,τι η Ελληνικη Κοινοτητα της Τεργιεστης προσπαθει να οργανωσει μια βιβλιο8ηκη με ελληνικα βιβλια κυριως παλαιοτερων και νεωτερων δημιουργων συγγραφεων αλλα και ποιητων .
Αυτη η βιβλιοθηκη θα ειναι προσβασιμη για ολους τους ελληνες και μη που γνωριζουν την ελληνικη και σκοπο εχει να φερει πιο κοντα τους ελληνες με το ελληνικο στοιχειο .
θα ολοκληρωθει τοσο με ιδιωτικα μεσα αλλα και με χρηματα της κοινοτητας .
Επισης εχουμε την ιδεα να ζητησουμε απο ελληνικους εκδοτικους οικους δωρεες σε τιτλους .
Εκτιμω πως η βοηθεια σου 8α ηταν σημαντικη
Ιωαννα
Ιωάννα, πράγματι είναι αγαπητός, γιατί είναι σπουδαίος ποιητής. Για τα υπόλοιπα, πολύ ευχαρίστως. Στείλε μέιλ όποτε θέλεις.
Δημοσίευση σχολίου