Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2006

«Αρης Αλεξάνδρου, ο παππούς μου» της Κατερίνας Καμπάνη


Είχα στο μυαλό μου τον ποιητή Αρη Αλεξάνδρου με τα υπέροχα ποιήματα και τις θεϊκές μεταφράσεις. Τον συγγραφέα Αρη Αλεξάνδρου, που το μυθιστόρημά του «Κιβώτιο» είναι από τα σημαντικότερα του 20ού αιώνα. Τον διανοητή Αρη Αλεξάνδρου. Βρήκα, όμως, ακόμα έναν Αρη Αλεξάνδρου που ήταν το ίδιο γοητευτικός: τον παππού της Κατερίνας.
Η Κατερίνα Καμπάνη επιγράφει το βιβλίο της «Αρης Αλεξάνδρου ο παππούς μου» και παραδίδει στον αναγνώστη μερικές αθέατες πτυχές ενός σπουδαίου, τρυφερού, όσο και μοναχικού ανθρώπου. Στο μικρό της «λεύκωμα» (κείμενο και κάποιες φωτογραφίες) μαθαίνουμε όσα από αξιοπρέπεια δεν είχε φανερώσει, χωρίς όμως και να τα αποκρύπτει, καθώς αυτή ήταν η ζωή του: τα αμέτρητα χειρωνακτικά κυρίως επαγγέλματα που άλλαξαν εκείνος και η σύντροφός του Καίτη Δρόσου (φωτό) όταν ήταν αυτοεξόριστοι στο Παρίσι κατά τη διάρκεις της δικτατορίας. Τις μέρες και τους μήνες των στερήσεων. Τις προσπάθειές του να γράψει. Την αγάπη του για τη ζωή και τις μικρές στιγμές, που τις ζούσε σαν να ήταν μεγάλες.
Ο Αρης Αλεξάνδρου με τα παιδικά μάτια της Κατερίνας, ήταν άνθρωπος γενναιόδωρος προς τη ζωή και προς τους άλλους, άνθρωπος προσποιήσεις και φιοριτούρες, ευγενής, ζεστός, υπέροχος. Αν, ωστόσο, θέλετε να μάθετε κάτι περισσότερο από προσωπικές αφηγήσεις, μπορείτε να ανατρέξετε στη βραβευμένη με κρατικό βραβείο βιογραφία του Δημήτρη Ραυτόπουλου, με τίτλο «Αρης Αλεξάνδρου, ο εξόριστος» (εκδόσεις Σοκόλη) ένα βιβλίο 414 σελίδων περιεκτικό και βαθύ. Βεβαίως, μη παραλείψετε να διαβάσετε και τα ποιήματά του και το αποκαλυπτικό «Κιβώτιο».
Κατερίνας Καμπάνη, «Αρης Αλεξάνδρου, ο παππούς μου», Εκδόσεις «Υψιλον/βιβλία»

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Κιβώτιο είναι ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά μυθιστορήματα. Ο Αλεξάνδρου ήταν φυσιογνωμία.

Ανώνυμος είπε...

Επισης κατι που κατα τη γνωμη φαινεται στο βιβλιο είναι το βαθια δημοκρατικο πνευμα του Αλεξάνδρου σε ολες τις εκφανσεις της ζωης του, ακομη και στην συμπεριφορα προς την εγγονη του. Ανθρωπος προς μιμηση.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ηταν όλα αυτά που λέτε και άλλα πολλά. Ιδιαίτερος άνθρωπος.

Eleni63 είπε...

θα το πάρω οπωσδήποτε.

Χαρυβδιςς είπε...

εαρινή συμφωνία θαυμάζω και τις γνώσεις σου και τις επιλογές σου ..

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Σαράντα χρόνια φουρνάρισσα, αγαπητή Χάρυβδη, έχω διαβάσει και έχω διαβάσει. Μια απλή αναγνώστρια είμαι κι εγώ, τι νομίζεις;

Χαρυβδιςς είπε...

δεν αναφερθηκα στο ποια εισαι αλλα τι εισαι μη τσιμπας

Costis Demos {Ghostdog} είπε...

Μου "έμαθε" τον Ντοστογιέβσκη.
Αυτό μου αρκεί.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ghostdog, τελικά σε πολλούς κάτι έμαθε.
Δημήτρη Αρβανιτίδη συμφωνώ. Καλημέρα!

Θεοδόσης Βολκώφ είπε...

Τι να πει κανείς για τον Άρη Αλεξάνδρου... Νιώθω ευγνωμοσύνη...

Βολκώφ

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Μεγάλη ευγνωμοσύνη, ποιητή μου.