Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2006

Από Διός άρξασθαι

Ιστορία και πολιτική. Πολιτική και Ιστορία. Αλληλένδετες και πολύ ενδιαφέρουσες και οι δύο. Η Πολιτική του παρελθόντος είναι, άλλωστε, σπέρμα της Ιστορίας και η Ιστορία πρέπει να έχει αφήσει τα κληροδοτήματά της στην Πολιτική του μέλλοντος. Το εκδοτικό φθινόπωρο μας επιφυλάσσει τέσσερα έργα που αξίζει να μελετήσουμε και τα οποία θα εκδοθούν στο εγγύς μέλλον:

«Η ιστορία του Βυζαντίου» σε επιμέλεια ενός ανθρώπου που πολλά γνωρίζει για το Βυζάντιο, του Σιρίλ Μάνγκο, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη, σε μετάφραση Ολγας Καραγιώργου. Πρόκειται για μια συλλογική εργασία, που επιχειρεί να συνθέσει το, πράγματι θαυμαστό, φαινόμενο.

Ο Στήβεν Ράνσιμαν γνώριζε επίσης πολλά για το Βυζάντιο, αλλά εμείς θα γνωρίσουμε ένα άλλο έργο, από την Μεσαιωνική Ιστορία πάντοτε, την οποία ο συγγραφέας μελετούσε τον μακρύ του βίο (ο φιλέλληνας Στήβεν Ράνσιμαν μάς αποχαιρέτησε το 2000 στα 97 του χρόνια). «Η ιστορία των Σταυροφοριών», τρίτομο έργο, θα κυκλοφορήσει από τον «Γκοβόστη» σε μετάφραση Αγγυς Βλαβιανού.

Λαοί χωρίς μνήμη είναι λαοί που χειραγωγούνται εύκολα. Και χωρίς γνώση, βεβαίως. Ενα πανόραμα του φασισμού στην πολιτική, στην ιστορία, στην κοινωνιολογία και στη φιλοσοφία περιλαμβάνει το βιβλίο του Ρόμπερτ Ο Πάξτον «Η ανατομία του φασισμού». Το αναμένουμε από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ο Παναγιώτης Κονδύλης ήταν ένας κορυφαίος διανοητής της σύγχρονης Ελλάδας και η πρόωρη απώλειά του μάς στέρησε από μια νηφάλια, οργανωμένη, αιρετική, σπουδαία σκέψη.Το τελευταίο βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη με τίτλο «Οι πολιτικοί και ο άνθρωπος. Ζητήματα κοινωνικής οντολογίας», θα κυκλοφορήσει τώρα στα ελληνικά σε μετάφραση Λευτέρη Αναγνώστου από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Αυτός ο τόμος των 1.000 σελίδων έχει εκδοθεί στη Γερμανία, όπου ο Κονδύλης είναι ιδιαίτερα γνωστός, αφού εκεί σπούδασε αλλά και ξεδίπλωσε τις σκέψεις του.

12 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

"ο φιλέλληνας Στήβεν Ράνσιμαν"

Τί σημαίνει ακριβώς φιλέλληνας σήμερα? Δεν βρίζει τους Έλληνες, λέει υπερβολές υπέρ των Ελλήνων, αντιδικεί υπέρ των Ελλήνων? Κάποτε πολεμούσαν οι φιλέλληνες υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας και αντιλαμβάνομαι τον όρο, σήμερα?

Ελπίδα είπε...

"Λαοί χωρίς μνήμη, χειραγωγούνται εύκολα".Σοφά λόγια.
Γειά σου εαρινή μου συμφωνία και καλόν χειμώνα!

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ο συγκεκριμένος, εκτός από το ότι μελέτησε νηφάλια το Βυζάντιο (ούτε υπέρ, ούτε κατά των Ελλήνων, υπέρ της Ιστορίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό) εντόπισε πολλές φορές αρχαία μας σε δημοπρασίες και μας βοήθησε να τα πάρουμε είτε αγοράζοντάς τα είτε καταφέρνοντας να μη βγουν στη δημοπρασία, αν δεν είχαν παραστατικά. Χωρίς να βγαίνει και να επαίρεται γι΄αυτό. Δεν είναι φιλελληνισμός αυτό αγαπητέ sfrang;
Καλό χειμώνα Ελπίδα, μάς μάζεψες κανένα κυκλάμινο;

Nyktipolos είπε...

Είχα καιρό να περάσω από εδώ - από αμέλεια - και βρήκα μαργαριτάρια.


Φιλέλληνας, στους χαλεπούς καιρούς των άθλιων μπλόγκερ είναι και αυτός που δεν έχει κανένα κόμπλεξ να δηλώνει έλληνας. Και να χρησιμοποιεί ελληνικά ψευδώνυμα επίσης...

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Nytkipole, γεια σου. Ευχαριστώ

Ιωαννα είπε...

και μονο απο τον τιτλο σου θα εισαι εφεξης η αγαπημενη μου .


Καλο απογευμα να εχεις απο μια πολη του βορα .



Ιωαννα

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Καλώς ήρθες, Αννα που σε έκαναν Ιωάννα. Εσύ θα λες ιστορίες κι εγώ θα τις ακούω.

Costis Demos {Ghostdog} είπε...

"Φιλέλληνας, στους χαλεπούς καιρούς των άθλιων μπλόγκερ είναι και αυτός που δεν έχει κανένα κόμπλεξ να δηλώνει έλληνας."

Φιλέλληνας, είναι εκείνος που δεν έχει κανένα ,λόγο να έχει κόμπλεξ και να δηλώνει Έλληνας.

Αν και νομίζω πως άλλο φιλέλληνας, άλλο προγονόπληκτος , άλλο "αγαπητικός" της ιστορίας και άλλο εθνικιστής.

φιλιά στην Εαρινή και στο site τής.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Γεια σου φαντασματοσκυλάκι! Ωραία τα λες.

Nyktipolos είπε...

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΝΤΟΓΚ...

Ανώνυμος είπε...

Σας ανακάλυψα σήμερα ως επώνυμο μπλογκ. Καλή συνέχεια. Θα σας διαβάζω...

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ευχαριστώ, Σταυρούλα. Εννοείται πως κι εγώ σε διαβάζω.